De jeugdzorg viel het afgelopen jaar extreem hoog uit
De jeugdzorg viel het afgelopen jaar extreem hoog uit Foto:

West-Brabant betaalt mee aan tekort in Steenbergen

STEENBERGEN - De gehele regio West-Brabant West gaat meebetalen aan het tekort dat de gemeente Steenbergen heeft opgelopen binnen de jeugdzorg. Enige tijd geleden liet wethouder Cor van Geel weten dat er een tekort is ontstaan van ruim 1,4 miljoen euro. Waar dat tekort precies vandaan kwam, was toen nog niet duidelijk. Inmiddels heeft een onderzoek plaatsgevonden en kunnen de eerste conclusies worden getrokken.

DOOR REMKO VERMUNT

Op 5 april liet de wethouder nog weten dat het gaat om een tekort van ruim 1,4 miljoen euro, maar in de analyse wordt zelf gesproken over een tekort van 1.601.010 euro. Tien procent van dit bedrag is voor eigen rekening. Voor de rest van het bedrag heeft de gemeente Steenbergen hulp gevraagd van omliggende gemeenten. "In de samenwerkende jeugdzorgregio West Brabant West hebben we de afspraak van onderlinge solidariteit tussen gemeenten. Deze afspraak houdt in dat gemeenten in het geval van een tekort zelf verantwoordelijk zijn voor een deel van dat tekort, Het resterende tekort wordt door de regio gecompenseerd." Eind april heeft de regio laten weten dat ze de gemeente Steenbergen gaan compenseren, maar welke financiële gevolgen dit heeft is nog niet helemaal duidelijk.

Hoogcomplexe zorg

Het tekort is volgens de analyse ontstaan doordat er steeds meer vraag komt naar hoogcomplexe zorg. "Steenbergen kent een hoge zorgvraag op een aantal specifieke terreinen. Ruim de helft van de voorzieningen zijn hoogcomplexe zorg. We zien dat het aantal cliënten niet is gestegen, maar de intensiteit van de zorgvraag is wel gestegen. Daarnaast zien we ook een stijging van cliënten die langdurig complexe vragen hebben." Uit d eanlyse blijkt dat er in 2017 in totaal 492 jeugdigen zijn geholpen. Voor hen zijn in totaal 641 voorzieningen afgegeven, waarvan 497 voorzieningen voor Niet Vrijtoegankelijke Zorg. In zestig procent van de gevallen ging het om jeugdigen met ontwikkelings- en gedragsproblemen door kindfactoren. "Er is een grote vraag naar psychische ondersteuning."

Overige problemen

Naast de hoogcomplexe zorgvragen zijn er ook andere zaken die opvallen. Zo heeft de gemeente Steenbergen in vergelijking met andere gemeenten een hoog aantal pleegzorgkinderen. "Van de 34 casussen zijn er zes die door de William Schrikker Groep worden begeleid. Dit zijn casussen waarbij sprake is van een beneden normale intelligentie bij de ouders of de jeugdige." Dit zijn relatief intensieve en duurdere trajecten. En het is opgevallen dat ouders én jeugdigen in de gemeente Steenbergen beschikken over een slecht eigen netwerk, waardoor er een verhoogde vraag op ondersteuning en zorg wordt gedaan."

Bezuinigen

Wethouder Cor van Geel gaf begin april al meteen aan dat het geld wel degelijk gebruikt is voor zorg in de gemeente Steenbergen. "Alle kosten die door Steenbergen betaald zijn, zijn ten goede gekomen aan jongeren in de gemeente Steenbergen." Om dit soort tekorten in de toekomst toch te vermijden, zijn er de nodige maatregelen getroffen. Eind 2017 is de gemeente al overgestapt naar een nieuw systeem dat voldoende informatie geeft over alle zorg in Steenbergen. Dit jaar gaat de gemeente het nieuwe systeem verder optimaliseren, wat moet zorgen voor een winst van 60.000 euro. Door de jeugdprofessionals beter te benutten moet een bezuiniging van 50.000 euro worden gerealiseerd en een meer preventieve werking moet nog eens 40.000 euro opleveren.

Winst

De grootste winst zit hem volgens de analyse in het terugdringen van de kosten per cliënt. Door beter naar de problematiek te kijken en beter te sturen verwacht men een winst te behalen van 300.000 euro. Uiteindelijk verwacht de gemeente aan het eind van dit jaar een bezuiniging gerealiseerd te hebben van 775.000 euro. [l]