In de gemeente Steenbergen werd in 2017 voor het eerst gebruik gemaakt van een boapool. FOTO REMKO VERMUNT
In de gemeente Steenbergen werd in 2017 voor het eerst gebruik gemaakt van een boapool. FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Gemeente presenteert resultaten handhaving

STEENBERGEN - De gemeente heeft de resultaten bekendgemaakt van de handhavingsactiviteiten die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Zo hebben bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) meer dan eens een proces-verbaal uitgeschreven, kwamen er 81 milieuklachten binnen en werd het budget voor toezicht op asbest met 25 procent overschreden.

DOOR MARIJN RIEMENS

Tijdens parkeercontroles in de gemeente Steenbergen werden er vorig jaar 626 boetes uitgeschreven. Dit waren er zeventien meer dan in 2016. ''Deze lichte stijging is een reden is voor ons om boa's van Parkeerbeheer Bergen op Zoom te blijven inhuren'', stelt de gemeente.

Klachten

De opsporingsambtenaren hebben in totaal 530 klachten behandeld die te maken hadden met buren- en geluidsoverlast en fout parkeren. Dit waren er 171 meer dan in 2016. Deze toename werd door de gemeente wel verwacht, aangezien er in 2017 door bewoners gebruik werd gemaakt van de nieuwe MijnGemeente App. Hierdoor kon men nog sneller een klacht doorgeven, waardoor er meer meldingen bij de gemeente terechtkwamen.

De gemeente verwacht dat dit ook dit jaar zal doorzetten. ''Om deze toenemende klachten te kunnen opvangen en meer flexibel inzetbaar te zijn, is per 1 januari 2018 de inzet van boa's voor dit jaar met tweehonderd uur uitgebreid.''

Milieu

Ook werden er verschillende milieucontroles uitgevoerd. Dit werd gedaan door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB). Zij ontvingen in 2017 81 klachten die betrekking hadden op het milieu. Zo werd er zeventien keer melding gedaan van overlast van industrie- of bedrijfslawaai, werden er zes klachten ingediend over een geroken benzinelucht en ondervond men tien keer hinder van licht op straat. Daarnaast kreeg de OMWB meer meldingen over asbest binnen dan in 2016. Daardoor werd het budget dat voor toezicht op asbest beschikbaar is met 25 procent overschreden.

De gemeente Steenbergen neemt sinds eind 2015 ook deel aan het project 'Samen Sterk in het Buitengebied' (SSIB). Verschillende gemeenten, politieambtenaren en milieuorganisaties werken samen om afvaldumpingen, visstroperij, onttrekking van grondwater en illegaal gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen aan te pakken. Specifiek zijn er in de gemeente Steenbergen twaalf controles uitgevoerd, zowel 's avonds en 's nachts als overdag. Tijdens één van deze controles is een persoon bekeurd voor het betreden van een verboden gebied.

Samen met een aantal andere gemeenten heeft de gemeente ook elf controles verricht naar afvaldumpingen, omdat dit in de regio een speerpunt is. Via de Buiten Beter App kwamen er meerdere meldingen binnen, maar de daders zijn nooit gepakt. ''Daarnaast is er veel aandacht geweest voor visserij omdat er nogal wat wordt gevist zonder de juiste vergunning'', aldus de gemeente Steenbergen. Tijdens een controle werd een illegaal visvoertuig aangetroffen, maar de vissers waren in geen velden of wegen te bekennen.

Sloopmeldingen

Het afgelopen jaar werd er ook toezicht gehouden op verleende omgevingsvergunningen, sloopmeldingen en vergunningsvrij bouwen. In de gemeente Steenbergen werden er 150 controles uitgevoerd met betrekking tot afgegeven omgevingsvergunning. Ook werden er in recreatiepark Sunclass drie rondes gehouden om onrechtmatige bewoning te controleren.

Bij de handhavingsactiviteiten horen ook de inspecties op het gebied van brandveiligheid. In 2017 controleerde de brandweer vier verkooppunten van vuurwerk, twee trouwlocaties, elf horecagelegenheden en negen zorginstellingen. Verder bezocht de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) kinderopvangcentra en peuterspeelzalen om te kijken of alles volgens de regels verliep. In totaal controleerde men veertien instellingen. Daarbij werden geen bijzonderheden aangetroffen. [l]