D66 wil beloning uitreiken aan 'goede' automobilisten

STEENBERGEN - Eric van der Spelt (D66) wil automobilisten die zich aan de snelheid houden belonen met een financiële bijdrage. Dat idee heeft de fractievoorzitter afgelopen week gepresenteerd.

DOOR REMKO VERMUNT

"In de provincie Noord-Brabant is een proef gestart met een beloningssmiley in plaats van een gewone smiley om het snelheidsgedrag van de automobilisten daar te veranderen", legt Van der Spelt uit. Op plekken waar vaak te hard gereden wordt, hangen nu wel eens borden die de snelheid aangeven met daarna een duimpje omhoog, een duimpje omlaag of juist een lachend of huilend gezichtje.

Met de beloningssmiley krijg je niet alleen een vrolijk gezicht te zien wanneer je je aan de snelheid houdt, maar je krijgt ook te zien hoeveel geld je hebt verdiend. Dat geld wordt niet rechtstreeks op je rekening bijgeschreven, maar gaat naar een goed doel of een project in de wijk. Sinds deze week wordt de beloningssmiley getest in de Brabantse gemeente Helmond. "In de betreffende straat in de gemeente Helmond reed in 2017 maar liefst 64 procent te hard, ondanks dat het een dertigkilometerzone is en er al snelheidsmeters hingen. Daar moet de meter verandering in brengen."

"De nadruk ligt op het belonen van goed gedrag; als er toch te hard wordt gereden, gaat er geen geld uít de pot. Dat is ook precies wat deze manier van snelheid meten anders maakt dan andere meters." D66 Steenbergen vraagt het college dan ook of zij op de hoogte is van dit project en wil dat het gemeentebestuur gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om dit ook in Steenbergen te realiseren. [l]