Het openbaar groen bij de woonwagencentra wordt flink onder handen genomen ARCHIEFFOTO
Het openbaar groen bij de woonwagencentra wordt flink onder handen genomen ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

Flinke opknapbeurt voor woonwagencentra

STEENBERGEN - Het openbaar groen wordt gesnoeid, het straatwerk wordt aangepakt, leidingwerk wordt hersteld en er wordt een grote opruimactie gehouden. De gemeente Steenbergen gaat verschillende acties ondernemen op en rondom de drie woonwagencentra.

DOOR REMKO VERMUNT

Al in november 2017 werd door de gemeente aangekondigd dat er gewerkt werd aan een nieuw beleid rondom de woonwagencentra. "Zo vinden wij dat het voor woonwagenbewoners ook mogelijk moet zijn om eigenaar te worden van de standplaatsen, die nu nog gemeente-eigendom zijn, maar dat er uiteraard ook voldaan moet worden aan de geldende wet- en regelgeving", stelde de gemeente destijds. Daarom werd een speciaal woonwagenbeleid opgesteld met daarnaast een verhuurbeleid voor de standplaatsen.

Uitstel

Dat ging in eerste instantie vrij vlot, maar toen de gemeenteraad eind januari een besluit wilde nemen rondom het nieuwe beleid zag men daar toch vanaf. Het ging te snel en er waren nog te veel vragen van bewoners. De gemeenteraad stelde een bedrag beschikbaar van 166.000 euro om die vragen te beantwoorden en om draagvlak onder de woonwagenbewoners te verwerven. Het college is daarmee aan de slag gegaan en komt nu met verschillende stappen om aan te tonen dat het hen menens is. "Het is de bedoeling dat de woonwagenbewoners meer vertrouwen krijgen in de bereidheid van de gemeente om serieus werk te maken van dit dossier en zichtbaar acties zal ondernemen om geconstateerde problemen zo goed als mogelijk te verhelpen."

Gespreksrondes

De gemeente heeft in december 2017 een eerste gespreksronde gehouden bij alle bewoners thuis om de beleidsstukken uit te reiken en toelichting te geven, omdat de bewoners zich niet of onvoldoende gehoord voelde. Binnenkort wordt een tweede gespreksrondes gehouden om de beleidsplannen toe te lichten, maar ook om toe te lichten welke wensen naar voren zijn gekomen bij de eerste gesprekken en wat er naar aanleiding van die wensen gaat gebeuren.

Acties

Zo wordt na 15 juli (na het broedseizoen) gekeken welke bomen voor snoei of kap in aanmerking komen. Er is al wel begonnen met de snoei van diverse struiken. De gemeente wilde ook de doorgaande weg vegen en het onkruid bestrijden, maar dat is nog niet gelukt. "Bewoners parkeren hun auto's zodanig dat het gemeentepersoneel hun werk niet kan doen. Middels een brief zullen de bewoners worden geïnformeerd dat auto's netjes moeten worden geparkeerd, zodat de veegwagen en de onkruidbestrijding erbij kunnen." Andere acties die op de planning staan zijn het schoonmaken van de sloten en het controleren van de bestrating op putten en kuilen. Er wordt nog gekeken of iedere standplaats voorzien kan worden van nutsvoorzieningen, of er extra parkeervoorzieningen aangelegd kunnen worden én of er speelvoorzieningen aangelegd kunnen worden.

Opschoonactie

Uiteindelijk moet ergens in de komende maanden ook een opschoonactie gehouden worden. "Er worden grote afvalcontainers geplaatst, waar een week lang al het afval op en rond de standplaatsen of sloopterrein in mag worden gegooid. Dit is een eenmalige actie waarbij iedereen kosteloos van het afval op de standplaats of op het woonwagencentrum af kan komen. Zo krijgt ook het openbaar groen een flinke opknapbeurt." Na de grote opruimactie, het herstel van het openbaar gebied en teruggave illegaal in gebruik genomen grond, ontstaat er een zogeheten nulsituatie. "Vanaf dat moment gaat de gemeente strikt handhaven. Hierbij geldt natuurlijk dat iedereen gelijk wordt behandeld. Uitgangspunt is en blijft: 'geen rotzooi dumpen, geen overlast veroorzaken en rekening houden met uw buren'." [l]