De broers Jurgen en Fred de Geus bouwen enorme wagens FOTO PRIVÉBEZIT
De broers Jurgen en Fred de Geus bouwen enorme wagens FOTO PRIVÉBEZIT Foto: Jurgen de Geus

Dinteloordse carnavalsvereniging staat op straat

DINTELOORD - Het doek is gevallen voor carnavalsvereniging de Vrolijke Vierders uit Dinteloord. Afgelopen week liet de vereniging weten dat ze hun bouwlocatie moesten verlaten en zonder locatie is het voortbestaan van de carnavalsvereniging onzeker. Op Facebook plaatsten ze dan ook een oproep of er iemand is die een leegstaande loods beschikbaar heeft, maar tot op heden heeft dat niets opgeleverd. "Dit is voor ons een behoorlijke klap", stelt Jurgen de Geus.

DOOR REMKO VERMUNT

Drie jaar geleden begonnen Jurgen (41) en zijn broer Fred (36) met de carnavalsvereniging de Vorlijke Vierders. "We hebben vroeger altijd bij een vereniging gezeten in Dinteloord. Daar ben ik zo'n vijf á zes jaar geleden gestopt, maar het begon toch te kriebelen. Het is een soort virus,daar kan je niets aan doen."

In hun eerste jaar gingen de broers meteen fanatiek van start. "We beginnen meestal vanaf juli met drie avonden in de week bouwen en dat wordt gedurende het jaar steeds meer. Rond Kerstmis bouwen we vijf avonden in de week én op zaterdagochtend." Maar, na het eerste jaar moesten ze al verhuizen. "Dat wisten we van tevoren. We mochten toen onze intrek nemen in deze loods aan de Dinteloordseweg. Daar hebben we twee wagens kunnen bouwen, maar om verzekeringstechnische redenen moeten we toch iets anders gaan zoeken." En dat valt de broers rauw op hun dak. "We dachten daar jaren te kunnen blijven."

Nieuwe locatie

In de loop van de jaren is de carnavalsvereniging steeds groter geworden. "Inmiddels bestaan we uit vijf leden, drie hulpjes en nog een paar mensen die hand- en spandiensten leveren", legt Jurgen de Geus uit. Maar, zij staan nu allemaal op straat. "Onze wagen van vorig jaar hebben we niet verkocht, maar die mag gelukkig nog wel even in de loods blijven staan zolang we er niet aan bouwen." Nu hopen de broers binnen twee maanden een nieuwe locatie te vinden, om toch mee te kunnen doen aan de carnavalsoptochten in 2019. "Het ontwerp voor volgend jaar was zelfs al bijna af en we hebben al de nodige investeringen gedaan in materialen. Het zou eeuwig zonde zijn als we er nu mee moeten stoppen." Veel hebben de Vrolijke Vierders in principe niet nodig. "Een loods van ongeveer 150 vierkante meter met water en stroom. De rest kunnen we zelf verzorgen."

Oproep

De oproep op Facebook werd massaal gedeeld, maar er is nog niets concreets uitgekomen. Er kwamen tips binnen, maar vooral voor buiten Dinteloord. "De mensen vinden het altijd prachtig om zo'n grote wagen door de straten te zien komen. Maar er zijn maar weinig mensen die hun poot voor je willen uitsteken. Er staan verschillende panden in Dinteloord al jaren leeg, maar ze moeten het je wel gunnen." Op Facebook kwamen ook reacties binnen van locaties in Oud-Gastel, maar dat is volgens De Geus niet haalbaar. "Er zijn ook jongens van vijftien jaar die ons helpen, die kunnen niet iedere keer op en neer gaan rijden." Een loods in Dinteloord of vijf kilometer rondom zou dan ook ideaal zijn voor de carnavalsvereniging. "We hadden het echt prachtig voor elkaar. Nu krijgen we de bons en dat doet pijn."

Biertje-pleziertje

Voor de gebroeders De Geus is het bouwen dan ook serieus business. "We zijn ons altijd heel goed bewust geweest van de veiligheid. Een biertje drinken we alleen na afloop van het bouwen en lassen doen we buiten vanwege de brandveiligheid. Het is geen biertje-pleziertje. Er moet wel een wagen op straat staan straks." Bouwclubs uit de regio denken gelukkig wel mee met de broers. "De collegialiteit tussen de clubs is wel echt geweldig. Ze zijn er voor je in goede én in slechte tijden."

Helpen

Wie de broers kan helpen, wordt natuurlijk van harte uitgenodigd om zich te melden. "We kijken iedere dag naar onze Facebookpagina, dus als je daar een berichtje stuurt dan zien we het meteen." [l]