Tal van ambassadeurs hebben zich wekenlang ingezet voor dit resultaat
Tal van ambassadeurs hebben zich wekenlang ingezet voor dit resultaat Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Goed nieuws voor buitengebied: Er komt glasvezel

STEENBERGEN - Meer dan vijftig procent van de inwoners in het buitengebied heeft een glasvezelabonnement afgesloten en daarmee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van Glasvezel buitenaf om het netwerk daadwerkelijk aan te leggen. Tientallen vrijwilligers en ambassadeurs zijn al weken bezig met het promoten van het glasvezelnetwerk, zodat zoveel mogelijk inwoners van de Brabantse Wal en Halderberge zich aan zouden melden.

DOOR REMKO VERMUNT

Voor 4 juni moest vijftig procent van de inwoners zich hebben aangemeld, maar ruim voor de deadline (in de nacht van maandag op dinsdag) werd de 50 procent al behaald. "Dit is zeer uniek en tevens de eerste keer in de geschiedenis van Glasvezel buitenaf dat de vraagbundeling zo succesvol afgerond is", aldus Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf. "Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt en de inzet van gemeenten, ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weerspiegelt. Want wat is er veel werk verzet. Iedereen heeft zich volop ingezet, en met succes! Door het enthousiasme uit de regio komt er glasvezel."

Kleine stapjes
Kruislander Albert Engelen is al sinds 2014 bezig met het realiseren van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Vanaf het begin is hij betrokken bij het hele project en hij is dan ook erg blij dat het percentage is behaald. "De opkomst bij de eerste informatieavonden was erg hoog en we hoorden positieve geluiden, maar natuurlijk blijft het spannend of je het wel of niet gaat halen", laat Engelen weten. Toch werd al vrij snel duidelijk dat het wel de goede kant op ging. "In de eerste weken zie je het echt met kleine stapjes vooruitgaan. Van één procent, naar drie procent, naar vijf procent en dan denk je wel: 'Kan dat niet wat sneller'. Maar, we hadden al vrij snel heel veel enthousiaste ambassadeurs en dat is uniek. Bij andere gebieden kwam dat veel later op gang en zij hebben wel echt het verschil gemaakt."

Ambassadeurs
De ongeveer tachtig ambassadeurs zijn vanaf begin april letterlijk langs de deuren gegaan om mensen in het buitengebied warm te maken voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk. "We hebben wel altijd gehoopt dat het zo snel zou gaan, maar vaak wordt het percentage pas in het laatste weekend voor de deadline behaald." Op de Brabantse Wal en Halderberge is dat niet het geval. Ruim een week voor de afgesproken datum werd het percentage al behaald. "Bij sommige gebieden ging het echt vanzelf, daar hoefden de ambassadeurs nog niet eens langs te gaan. Eigenlijk zou iedereen het belang van goed en snel internet in moeten zien. Er is zelfs een paar van tachtig jaar oud. Ze gebruiken zelf geen internet, maar hebben toch besloten om mee te doen omdat het de toekomst is."

Percentage
Zelfs in de laatste week werden, ondanks dat het percentage al is behaald, nog informatiebijeenkomsten en inloopsessies gehouden. "Het laatste wat ik gehoord heb, is dat we inmiddels al op de zestig procent zitten", stelt Engelen. Het definitieve percentage werd afgelopen maandag bekendgemaakt onder het toeziend oog van alle ambassadeurs en betrokkenen: 71,5 procent heeft zich aangemeld.

Planning
Nu de aanmeldingen helemaal rond zijn, kan er gestart worden met de planning voor de daadwerkelijke aanleg van het netwerk. "Na de zomer komen aannemers bij alle aangesloten huizen kijken wat de omstandigheden zijn. Moet de kabel onder bestrating door of onder een gazon, etc. Dat wordt huis voor huis bekeken, dus dat kost wel even tijd. Aan de hand daarvan wordt een technische planning gemaakt, maar ik verwacht dat we medio of eind 2019 wel klaar zijn", besluit Engelen.

Informatie
Meer informatie over het glasvezelnetwerk is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl. [l]