Bewoners lieten zich informeren door medewerkers van de gemeente. FOTO TINEKE FESKENS
Bewoners lieten zich informeren door medewerkers van de gemeente. FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

Haven De Heen wordt opnieuw ingericht

DE HEEN - Ruim veertig inwoners kwamen woensdagavond naar de Stelle om de plannen die de gemeente met de haven heeft te bekijken. Wethouder Zijlmans was aanwezig om vragen te beantwoorden en de reacties te peilen. Het plan is een van de laatste projecten waar hij zich voor heeft ingezet voor hij met pensioen gaat.

DOOR TINEKE FESKENS


Het kon bijna niet uitblijven. Na de herinrichting van de haven van Steenbergen en de geplande herinrichting van de haven van Dinteloord is ook de haven van De Heen aan de beurt. Mede op initiatief van wethouder Cors Zijlmans is samen met lokale ondernemers, Watersportvereniging Volkerak en Leefbaarheid De Heen een plan opgesteld. Doel van de herinrichting is het gebied aantrekkelijk te maken voor inwoners, toeristen en recreanten. De gemeente is van mening dat de huidige situatie rommelig is. Her en der staan auto's geparkeerd, in de winter worden boten op de kade opgeslagen en het geheel biedt geen aantrekkelijke aanblik. "Na de herinrichting zal winteropslag niet meer mogen. We gaan het gebied samen met de watersportvereniging onderhouden."

Planvorming
Uit het overleg zijn twee varianten gekomen. Het verschil in beide varianten zit in de parkeergelegenheid. In het ene plan zijn enkele parkeerplaatsen meer ingetekend. Het materiaalgebruik zal gelijk zijn aan dat bij de andere havens in de gemeente. Natuurlijk kan er nog het een en ander wijzigen, de gepresenteerde varianten zijn schetsontwerpen. Over het algemeen werden de plannen positief ontvangen. De inwoners van De Heen zijn blij met de aandacht voor hun dorp. Maar ze hadden wel de nodige vragen aan de medewerkers van de gemeente. En ze waren van mening dat zij niet bij de planvorming werden betrokken. "We krijgen pas een tekening te zien als de plannen klaar zijn. Waarom is ons niet eerder gevraagd mee te denken?"

'Ze zitten tussen de
bloemen in mijn tuin'

Inspraak
Het waren vooral een aantal bewoners van de Dijk en aan de haven die niet gelukkig zijn met het schetsontwerp. "We hebben vooral een probleem met de parkeerruimte. In de huidige situatie staan er in het seizoen vaak wel 50 auto's geparkeerd. Als er in de nieuwe situatie straks maar maximaal 15 kunnen staan ontstaat er een probleem. Wij weten wel waar ze dan parkeren, bij ons op de Dijk of aan de achterkant bij onze tuinen." "Toen we het tegen iemand van de gemeente zeiden vertelde hij dat het niet zo'n vaart zou lopen." Verder klagen de bewoners over het wildplassen van bezoekers van het gebied. "Ze zitten tussen de bloemen achter in mijn tuin." Er is in het ontwerp geen rekening gehouden met een openbaar toilet. De herinrichting zal in het voorjaar van 2019 gereed zijn. [l]