Symposium over de overstap van basisschool naar brugklas voor hoogbegaafde leerlingen

STEENBERGEN - Op 12 juni a.s. wordt er een symposium gehouden over de overstap van hoogbegaafde kinderen van Primair Onderwijs (PO) naar Voortgezet Onderwijs (VO) en waarom dat niet altijd vanzelf gaat. Het symposium wordt georganiseerd door de samenwerkingsgroep HB Brabantse Wal en Tholen en vindt plaats bij RSG 't Rijks.

Uitgangspunt van het symposium is onder de aandacht te brengen hoe lastig het vaak is voor alle betrokken partijen om die overdracht goed en soepel te laten verlopen. Door de medewerking van leerlingen, leerkrachten, schoolleiding, mentoren en ouders wordt dit behandeld aan de hand van de dagelijkse praktijk.

Tijdens het symposium willen we de dialoog hierover op gang brengen tussen PO en VO, met als doel dat duidelijk wordt wat beide partijen van elkaar nodig hebben om hoogbegaafde leerlingen op een geslaagde manier van de basisschool naar de brugklas te laten gaan. Dan kunnen we met elkaar het traject dat hieraan vooraf gaat ook beter vormgeven. We beseffen ons goed dat dé oplossing niet bestaat, nieuwe inzichten en inspiratie bieden wij uw wel.

Om dit te bereiken, wordt tijdens een plenair gedeelte vanuit verschillende invalshoeken en vanuit meerdere rollen besproken welke ervaringen er zijn binnen het PO en VO met de overstap van hoogbegaafde kinderen. Wat hebben betrokkenen al geleerd en wat kunnen zij in de toekomst anders doen om deze overgang zowel voor deze kinderen, als hun ouders, de school en de leerkrachten soepel(er) te laten verlopen.

Na dit plenaire gedeelte en het versterken van de inwendige mens, kunnen de deelnemers middels (sta-)tafelgesprekken in gesprek gaan met de sprekers en (ervarings-)deskundigen.

Dagvoorzitter is John Nijssen, hij heeft ervaring als presentator, dagvoorzitter en organisator van activiteiten en evenementen.

Het symposium is bedoeld voor leerkrachten bovenbouw/groep 8 en brugklassen, intern begeleiders, (zorg)coördinatoren, mentoren, schooldirecteuren, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden binnen het PO en VO in de regio Brabantse Wal en Tholen.

Het symposium vindt plaats op dinsdag 12 juni in de theaterzaal van Scholengemeenschap 't Rijks, Burgemeester Stulemeijerlaan 24 te Bergen op Zoom. Vanaf 16:30 uur is de zaal geopend, om 17:00 uur begint het programma dat tot 20:00 uur zal duren.

Belangstellenden kunnen zich vóór 6 juni a.s. aanmelden via: HBBrabantseWalTholen@gmail.com onder vermelding van naam, organisatie en telefoonnummer. Het definitieve programma wordt uiterlijk een week van te voren toegestuurd. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marijke Fix van de samenwerkingsgroep: 06 28432795. [l]