Fractievoorzitters, nieuwe wethouders en informateur presenteren het coalitieakkoord gemeente Steenbergen
Fractievoorzitters, nieuwe wethouders en informateur presenteren het coalitieakkoord gemeente Steenbergen Foto: Claudia Koole

Coalitieakkoord Steenbergen: "Burger is leidend."

STEENBERGEN - Na een ietwat lange periode in vergelijking met andere gemeenten presenteerde gemeente Steenbergen haar coalitieakkoord 2018-2022 met titel 'Gewoon samen doen!'. In het gemeentehuis van Steenbergen lichtten de fractievoorzitters het coalitieakkoord toe, samen met informateur Cors Zijlmans, en werden de nieuwe wethouders voorgesteld die op hun beurt hun voorlopige portefeuille als 'verlanglijstje' presenteerden. Het coalitieakkoord is erop gericht om snel te handelen en te kantelen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Even pretendeert de titel 'Gewoon samen doen!' dat de partij VVD leider is binnen het college, omdat de recente verkiezingstitel 'Gewoon doen!' nog maar net is opgedroogd. Het is niet de VVD, maar Gewoon Lokaal! die de boventoon voert met twee wethouders, te weten Wilma Baartmans en Esther Prent. Petra Lepolder blijft aan als VVD-wethouder en Koos Krook als nieuwe CDA-wethouder. Oud-wethouder Cors Zijlmans, ook van Gewoon Lokaal!, leidde als informateur de coalitiebesprekingen. "Er waren drie gespreksronden en we zijn vijf keer bij elkaar geweest. We zijn er stap voor stap uitgekomen, ook met humor", vertelt Zijlmans. "Bijvoorbeeld een schrijffoutje prak dat park moest zijn. Met draagvlak, vertrouwen en stabiliteit is het coalitieakkoord gevormd. Ik heb het intensief, soms moeilijk, en met voldoening gedaan."

Initiatievenfonds

Elke fractievoorzitter deed daarbij een stukje sluier oplichten uit het coalitieakkoord. Maurice Remery, fractievoorzitter Gewoon Lokaal!: "We willen concreet aan de slag. We willen het gewoon samen gaan doen. De burger is hierbij leidend. Het coalitieakkoord is er om snel te handelen. Iedereen kan erop aansluiten." Om burgers daadwerkelijk een kans te geven, wordt er een Initiatievenfonds opgericht. Uit deze pot worden goede ideeën gefinancierd en ondersteund door de gemeente. "Een ambtenaar van de gemeente zal zich aansluiten bij een groep."

Vluchtelingen

VVD fractievoorzitter Kees Gommeren noemt de punten veiligheid, economie, financiën, platteland, emigratie en immigratie belangrijke onderdelen uit het akkoord. Toch is er maar één alinea gewijd aan arbeidsmigranten. Ondanks het feit dat Steenbergen sinds 2015 een soort vluchtelingenstempel heeft in de media na felle protesten in dit najaar, de eigen VVD-genoot Klaas Dijkhoff, als oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, destijds gemeenten opriep locaties beschikbaar te stellen en er in 2017 landelijk nog een kleine 15.000 asielaanvragen zijn volgens Vluchtelingenwerk, is er geen woord te lezen over vluchtelingen in het coalitieakkoord. Het antwoord is kort en bondig: "Vluchtelingen zijn nu niet aan de orde."

Herdenkingsbos

Het sociale karakter en een goed kernenbeleid gaat voorop, volgens fractievoorzitter CDA Jeroen Weerdenburg. "Wij moeten ook van binnen naar buiten gaan", laat hij weten. Dat vertaalt zich in meer jeugd betrekken bij de politiek en door een Toekomstvisie voor Steenbergen op te stellen. Inwoners en ondernemers zullen hierbij betrokken worden. Dat geldt ook voor het onderwerp duurzaamheid op meerdere vlakken. Wilma Baartmans: "We gaan veel uitvoeren op het gebied van biodiversiteit. Er is nog te veel gras. Dat is zo saai. Er moet meer diversiteit aangebracht gaan worden." Met die diversiteit wordt een oud plan herpakt. Zo komt er een herdenkingsbos binnen gemeente Steenbergen. Baartmans: "Dat is voor allerlei herdenkingen. Voor overledenen, maar ook als herdenkingen voor jubilea bijvoorbeeld."

Vrouwenkracht

Voor Esther Prent kwam haar wethouderschap als een verrassing. De vier wethouders vormen een uniek college. Niet alleen door hun achtergronden in het onderwijs, zorg, kwaliteits- en facilitair management, tevens door de verhouding in vrouwenkracht versus het mannenaandeel deze keer in het college. [l]