Er komen 34 twee-onder-een-kapwoningen in het plan De Olmentuin ARTIST IMPRESSION
Er komen 34 twee-onder-een-kapwoningen in het plan De Olmentuin ARTIST IMPRESSION Foto: Artist Impression Olmentuin.com

Nog veel onduidelijkheid over De Olmentuin

STEENBERGEN - De gemeenteraad van Steenbergen neemt op donderdag 28 juni een besluit over de aanleg van een nieuwe woonwijk: De Olmentuin. Binnen de gemeenteraad is er veel onduidelijkheid over het plan. De PvdA en de Volkspartij wilden het besluit uitstellen tot na de zomervakantie om meer duidelijkheid te creëren, maar dat heeft volgens wethouder Lepolder geen toegevoegde waarde.

DOOR REMKO VERMUNT

Het plan De Olmentuin kent veel weerstand van buurtcomité Olmentuin. Al bij de aankondiging van het plan, liet het buurtcomité merken dat zij ernstige bedenkingen hebben bij het project. In april 2016 werd het comité op de hoogte gebracht van het plan Olmentuin en destijds heeft men al een zienswijze geformuleerd door middel van een brief aan wethouder Petra Lepolder. Het buurtcomité kreeg te horen dat het nog te vroeg was om al bezwaar te maken, maar - als belanghebbenden - zouden zij op de hoogte gehouden worden van de vorderingen. Hoewel het plan steeds concretere vormen begon aan te nemen, werden de omwonenden naar eigen zeggen te weinig op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Uitstel

Op 9 mei jongstleden werd het plan besproken tijdens een oordeelsvormende vergadering. Verschillende omwonenden maakten gebruik van het spreekrecht om hun bedenkingen te uiten en met succes. Er werd besloten om de daadwerkelijke besluitvorming een maand uit te stellen. Er moest een overleg komen met omwonenden waarbij zij hun bezwaren duidelijk konden maken en de maand extra bedenktijd werd tevens ingelast om extra aanpassingen te kunnen doen in het voorstel. "Ondertussen heeft een redelijk constructieve bijeenkomst plaatsgevonden tussen initiatiefnemer, projectontwikkelaar, gemeente en omwonenden op 22 mei 2018 om de details van het project Olmentuin te bespreken", liet meneer Van der Ven afgelopen week namens het Buurtcomité weten. Toch is er volgens hem weinig geluisterd naar de conclusies van de omwonenden. "Deze zijn simpelweg van tafel geveegd."

Wateroverlast

Omwonenden vrezen bijvoorbeeld voor wateroverlast omdat de woonwijk op een soort verhoging moet komen liggen. Het waterplan zou echter volgens de gemeente pas achteraf noodzakelijk zijn. Ook pleiten omwonenden voor een nieuw akoestisch plan omdat de cijfers niet zouden kloppen, maar volgens de gemeente kloppen de cijfers gewoon. "Het nader bepalen van de percelen en de juridische haalbaarheid van de VVE worden niet vernoemd en zo kan ik nog wel even doorgaan", aldus Van de Ven. "Alleen schuttingen zijn aangepast, bouwhoogte is aangepast alhoewel uitzonderingen zijn toegestaan zonder dat dit besproken is in deze vergadering en nietszeggende bouwvlakken zijn ingetekend." Het buurtcomité is dan ook niet blij met de wijzigingen vanuit de gemeente en pleit voor uitstel van besluitvorming in afwachting van de juiste cijfers en argumenten. "We verwachten dat de conclusies van de bijeenkomst van 22 mei 2018 worden nagekomen."

Ecologische woonwijk

De nieuwe woonwijk De Olmentuin moet een duurzame, energieneutrale wijk worden in de hoek van de Olmendreef en de Franseweg. Het taxibedrijf dat nu nog gevestigd zit op de Olmendreef 8 gaat verhuizen en op de vrijkomende locatie en de gronden ten zuiden daarvan moet de nieuwe woonbuurt verrijzen. Het gaat in totaal om 34 nieuwe woningen. De initiatiefnemers spreken van een unieke nieuwbouwwijk waarbij een deel van de uitbreiding aangelegd wordt als (semi)openbaar terrein waarop een gezamenlijke kas wordt geplaatst. "In deze kas zal naast het kweken van gewassen ook ontmoetingen mogelijk zijn. Naast de kas komt er ook een gezamenlijke kruidentuin en moestuin. De bomen, struiken en planten in het gezamenlijke gebied worden uitgevoerd als fruit- en vruchtdragend." In het plan wordt ook gedacht over het uitbreiden van deze voorziening met een aantal (boerderij-)dieren zoals kippen, een geit en konijnen. "Een (ecologische)speeltuin voor de kinderen maakt het geheel af." [l]