De jeugdrenners trappen fanatiek door, bijna liggend, door de bocht waarbij wielen rakelings langs elkaar gaan
De jeugdrenners trappen fanatiek door, bijna liggend, door de bocht waarbij wielen rakelings langs elkaar gaan Foto: Claudia Koole

75-jarig jubileum wielercriterium met NK jeugdwielrennen

STEENBERGEN - 2018 is het jaar dat de Stichting Wielercriterium Steenbergen 75 jaar bestaat. Deze stichting bestaat sinds 1943. Voor dit jubileum werd het Nederlands Kampioenschap wielrennen voor de jeugdcategorieën 1 tot en met 7 georganiseerd. Dat betekende ruim 700 deelnemers en duizenden toeschouwers in de binnenstad van Steenbergen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Drie dagen lang duurde het wielrennersfeest tijdens het jubileum. Dat begon reeds op vrijdag en op zondag was het klapstuk met de jonge Nederlandse wielerkampioenen. Recreanten mochten het spits afbijten op de eerste dag met een fietsoriëntatietocht als jubileumactiviteit. Tijdens de 45 kilometer lange fietstocht fietste men door de regio van Steenbergen, om te genieten van de sprankelende omgeving die Steenbergen te bieden heeft. Hierna volgde de Decathlon Dikke Bandenrace voor de Steenbergse basisschooljeugd. Ruim 70 basisschoolleerlingen uit gemeente Steenbergen deden mee.

Beperking

In samenwerking met de Kleine Tour Steenbergen werden behendigheidsparcoursen uitgezet om kunsten en creativiteit met de fiets te tonen. Een zestal juryleden van de KNWU ontfermden zich over de rennertjes tijdens deze tocht. Na deze dikke bandenrace was het de beurt aan renners met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het parcours voor deze ID-renners was ruim 1400 meter. De ID-renners Joannathan Duinkerke en Irma van Duyn wonnen deze wedstrijd. Deze eerste dag werd afgesloten met een Hollandse muziekavond op de Markt in Steenbergen waar tevens een beeldscherm en een grote feesttent was geplaatst.

Winnaars

Zaterdag stond in het teken van de 8e editie Koos Moerenhout Classic die speciaal voor dit 75-jarig jubileum van het wielercriterium een maand later werd gehouden met 1970 deelnemers. Op de laatste dag fietste de jeugd. De winnaars van het NK wielrennen jeugd zijn Keije Solen (Cat.5), Jette de Groot (Cat.d), Axel Roks (Cat.6), Nienke Veenhoven (Cat.6), Elmar Abma (Cat.7), Tim van der Velden (Cat.1), Nicole van Sighem (Cat. 1), Flore de Groot (Cat.1), Matthijs de Haan (Cat.2), Jinthe Nijboer (Cat.2), Victor Kroesbergen (Cat.3), Megan Arens (Cat.3), Tyler Eyk (Cat.4) en Joëlle Eenkhoorn (Cat.4). [l]

Diverse bekers zijn uitgereikt aan slechts een klein deel van de ruim 700 deelnemers
Burgemeester Ruud van den Belt gaf het 'startschot' voor het NK Wielrennen voor ID-renners
Bij het NK Wielrennen voor ID-renners deden ook blindenrenners mee op een tandem.
De Dikke Bandenrace werd drukbezocht door klasgenootjes