Afbeelding
Foto:

Waterpoort Weekend trekt veel bezoek

KRUISLAND - Wethouder Wilma Baartmans heeft vrijdagmiddag de officiële opening verricht van de expositie over de Kruislandse tramlijn. Het is één van de vele activiteiten die dit weekend gehouden werd in het kader van het Waterpoort Weekend.

DOOR REMKO VERMUNT

Van 1894 tot 1937 trok een tramlijn van Gastelsveer door Kruisland naar Steenbergen. Toch is er vandaag de dag bijna niets meer te zien van die tramlijn. De Kruislandse Marly Mulders raakte door haar vader geïnteresseerd in de geschiedenis van de oude tramlijn en kwam samen met museum de Holle Roffel op het idee om een expositie in te richten. "Er is toch genoeg bewaard gebleven om het verhaal te vertellen. Denk bijvoorbeeld aan oude dienstregelingboekjes, foto's, ansichtkaarten en een stukje tramrails in het museum." Voor het eerst in jaren konden mensen ook weer ervaren om in Kruisland op de tram te stappen. Zowel zaterdag 16 als zondag 17 juni vertrok drie keer per dag een ouderwetse paardentram vanaf de Markt in Kruisland naar Gastelsveer.

'Er is genoeg bewaard
gebleven om het
verhaal te vertellen'

Canon

Wethouder Wilma Baartmans mocht met de opening van de expositie de eerste officiële opening verrichten van het nieuwe college. Tijdens de opening mocht ze meteen het heuglijke nieuws brengen dat de tramlijn wordt opgenomen in de Canon van Steenbergen. In deze 'eregalerij' wil men de rijke geschiedenis van de gemeente bundelen. Hierbij valt te denken aan personen die in de loop der eeuwen bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van De Heen, Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Welberg. Maar ook aan bijzondere gebeurtenissen, tradities of evenementen, uit heden en verleden. De canon moet in 2019 helemaal klaar zijn.

Activiteiten

De expositie in Kruisland is niet de enige activiteit die gehouden werd tijdens het Waterpoort Weekend. Rondom Blauwe Sluis (tussen Steenbergen en Kruisland) was het hele weekend van alles te beleven op en rond de kreken, zoals varen met een fluisterboot, varen met een sloep over de Steenbergse Vliet, informatie over gemaal Blauwe Sluis en er was een springkussen en verschillende kraampjes met streekproducten. In De Heen kon men tegen gereduceerd tarief kanoën op de Steenbergse Vliet. De schitterende rietkragen en een diversiteit aan (water)vogels in de buurt maken het kanovaren in Waterpoort een unieke beleving. In Dinteloord vond zondag 17 juni de aftrap plaats van de fietsroute 'Rondje Brabantse Sas'. Het is een informatieve, cultuurhistorische fietsroute van 57 km en brengt je door weidse polders en langs een aantal historische Brabantse sluisjes. [l]