De haven van Dinteloord moet begin 2019 op de schop gaan FOTO GOOGLE MAPS
De haven van Dinteloord moet begin 2019 op de schop gaan FOTO GOOGLE MAPS Foto:

Raad akkoord met plannen voor haven Dinteloord

STEENBERGEN - De voltallige gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het Uitvoeringsprogramma van CentrumHaven Dinteloord. Daarmee wordt niet alleen akkoord gegaan met de schetsen van de nieuwe haven, maar er wordt ook extra geld beschikbaar gesteld voor de uitvoer van de werkzaamheden.

DOOR REMKO VERMUNT

Al lange tijd wordt gesproken over het opknappen van de haven zoals dat ook in Steenbergen is gebeurd. Al sinds 2015 wordt er hard gewerkt aan deze plannen. Er werden enquêtes gehouden onder inwoners van Dinteloord en er werd een regiegroep opgesteld met bewoners en belanghebbenden. In eerste instantie wilde men het hele centrum van Dinteloord aanpakken, maar uiteindelijk werd besloten om eerst met de haven aan de slag te gaan. Door nu in te stemmen met het uitvoeringsprogramma CentrumHaven Dinteloord is de gemeenteraad akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van 700.000 euro om de haven van Dinteloord een upgrade te geven. Dit komt bovenop de 800.000 euro die de gemeenteraad in december 2017 al beschikbaar heeft gesteld.

Concurrentie

Toch is niet iedereen blij met deze plannen. Dirk-Jan van Weezel van Jachthaven de Schapenput benutte de vergadering van afgelopen donderdag om zijn beklag te doen. "In het document staat: 'Het aanbieden van een ligplaats is een economische activiteit ook al worden er geen voorzieningen aangeboden'. Daar zijn we het over eens", stelt Van Weezel. "En vervolgens staat er: 'Tegen de huidige situatie, waarin aanmeren mogelijk is, zijn geen signalen ontvangen van ondernemers dat er sprake zou zijn van concurrentie'. En daar gaat het volgens ons een beetje mis." Met het aanmeren an sich heeft Van Weezel geen problemen, maar volgens de uitbater van de Schapenput is er ook aangegeven dat passanten één nacht gratis mogen overnachten in de haven."Wij zijn niet bang of tegen concurrentie, maar we zijn wel tegen oneerlijke concurrentie", stelt Van Weezel. "Wij vinden dat als er overnachtingen door de gemeente Steenbergen worden aangeboden, dat de gemeente dan op hetzelfde bankje gaat zitten waar al zes ondernemers zitten die exact hetzelfde product aanbieden."

Oplossingen

Volgens Van Weezel zijn er twee oplossingen. De gemeente Steenbergen kan voor iedere overnachting de kostprijs of een marktconform tarief vragen, maar omdat er geen toiletvoorzieningen in de buurt zijn werk je daarmee wel in de hand dat mensen hun vuile water in de haven gaan lozen. Of je kan de haven van Dinteloord bestempelen als boodschappensteiger. "Het gebruik van de havenkom kan overdag gewoon gratis zijn, maar overnachten is niet toegestaan. Deze oplossing lijkt ons de beste." Overigens staat Van Weezel positief over het plan om de haven op te knappen.

Onderzoek

Wethouder Wilma Baartmans laat echter weten dat er eigenlijk niets aan de situatie veranderd. "Al sinds 2013 is de haven van Dinteloord een passantenhaven waar één keer 24 uur mag worden verbleven", laat de wethouder weten. "Er wordt niets gewijzigd. Het enige dat wordt aangeboden is het verblijven van één maal 24 uur en dat is de afgelopen vijf jaar ook zo geweest." Hoewel de situatie dus al langere tijd zo is, opperde Willy Knop (Volkspartij) om deze afspraak nog eens tegen het licht te houden. "We willen niet dat de gemeente de oneerlijke concurrentie aangaat met onze ondernemers." Wethouder Baartmans liet weten dit best te willen onderzoeken en komt daar later nog eens op terug.

Nu het plan is goedgekeurd door de gemeenteraad, kan de aanbesteding plaatsvinden. De gemeente verwacht begin 2019 de schop in de grond te zetten. [l]