Afbeelding
Foto:

'Windmolens Karolinadijk zijn te hoog'

DINTELOORD - Ruim veertig omwonenden en belanghebbenden hebben een zienswijze ingediend bij de gemeente Steenbergen met betrekking tot de nieuwe windmolens aan de Karolinadijk in Dinteloord. Het ontwerp voor de molens lag zes weken ter inzage en de omwonenden zien het ontwerp graag aangepast worden.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeenteraad van Steenbergen besloot op 31 mei 2018 in te stemmen met het voorstel om de vier windmolens aan de Karolinadijk te vervangen voor nieuwe exemplaren. In deze plannen blijft het aantal windturbines gelijk, maar het vermogen neemt toe van 2,4 megawatt naar tussen de 12 en 21,6 megawatt. Omdat de gemeenteraad akkoord is gegaan, kon een eerste ontwerp opgesteld worden van de omgevingsvergunning die nodig is om de vier windmolens daadwerkelijk te vernieuwen. Gedurende zes weken konden inwoners een zienswijze indienen tegen dit ontwerp. Zo'n veertig omwonenden en belanghebbenden hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. De redenen lopen uiteen. De één heeft vooral problemen met de eventuele hoogte van de windmolens. De ander is bang dat er te weinig rekening wordt gehouden met de overlast.

Inkomsten

In de ontwerp omgevingsvergunning staat opgenomen dat de gemeente Steenbergen van mening is dat de realisatie van windturbines gepaard moet gaan met een kwaliteitsverbetering van het Steenbergse landschap. In het voorstel staat dan ook dat bij de realisatie van windenergie 15.000 euro per megawatt geïnvesteerd moet worden in verbetering van dit landschap. "De kwaliteitsverbetering kan in, nabij het plangebied of elders binnen de gemeente worden gerealiseerd." Volgens één van de bezwaarmakers wordt er te weinig aandacht besteed aan waar de besteding van dit geld precies plaats moet vinden. "Dit kan dus zelfs in Nieuw-Vossemeer plaatsvinden." Volgens de bezwaarmaker moet de omgevingsvergunning aangepast worden, zodat dit geld daadwerkelijk aan de directe omgeving wordt besteed. Denk bijvoorbeeld aan huisisolatie en bebossing om de overlast in Dinteloord tegen te gaan.

Hoogte
Ook de hoogte van de windmolens zorgt voor veel zienswijzen, want in het ontwerp is opgenomen dat de vier nieuwe windmolens tussen de 180 en 234 meter hoog gaan worden. "U limiteert op geen enkele wijze de hoogte door dat feitelijk aan de initiatiefnemers over te laten. Ik vind dat onjuist en onbegrijpelijk", aldus één van de omwonenden. "Anders gezegd: het lijkt u koud te laten hoe de burgers erover denken en wat dit met hun leefomgeving doet. U gaat met oogkleppen voort op de ingeslagen weg zonder zich te realiseren dat die weg weleens dood kan lopen." De gemeente wordt dan ook gevraagd om de hoogte van de windmolens te beperken.

In de vergadering van 5 september zal de gemeenteraad alle zienswijzen bespreken. De gemeenteraad neemt dan ook een besluit over de definitieve verklaring van geen bedenkingen. Daarna is het aan het college om in september nog een besluit te nemen over de vergunningverlening. Vervolgens wordt dit besluit gepubliceerd en is het mogelijk beroep in te dienen door diegenen die in de eerste fase een zienswijze hebben ingediend. [l]