JVM Tuinen heeft een eerste ontwerp gemaakt van de natuurspeeltuin
JVM Tuinen heeft een eerste ontwerp gemaakt van de natuurspeeltuin Foto:

Natuurspeeltuin wordt ontmoetingsplek voor Steenbergen-Zuid

STEENBERGEN - Een werkgroep van zes moeders is al ruim een jaar bezig met het realiseren van een natuurspeeltuin in Steenbergen-Zuid. Inmiddels liggen er concrete plannen om de twee groenstroken aan het plein bij de Vredeskerk om te bouwen naar speelplek voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. "Dit moet echt het Hart van Zuid worden", vertelt Jocelijn de Vriend.

DOOR REMKO VERMUNT

Ruim een jaar geleden kwam Wietse Visser, directeur van de Gummarusschool, met het idee om het plein bij de Vredeskerk in Steenbergen-Zuid op te knappen. Hij opperde het idee bij het oudercomité van de school, waarna het balletje begon te rollen. "Een groep van zes moeders is toen aan de slag gegaan met het bekijken van de mogelijkheden", vertelt De Vriend als één van de zes vrijwilligers. "Ooit is er door de gemeente wel iets bedacht voor deze 'poepveldjes', maar dat is nooit doorgegaan." Daarom werd er samen met partners iets nieuws bedacht voor het plein.

Ontmoetingsplek

"Dit plein moet echt een ontmoetingsplek worden. Het is het meest centrale punt in de wijk, waar zowel de school, de kinderopvang en de kerk samenkomen." Volgens Jocelijn waren alle partners enthousiast over de plannen van de werkgroep en ook de gemeente staat achter dit initiatief. Tijdens een speciale informatieavond werden ook de omwonenden bijgepraat over de ideeën. "Iedereen is blij dat er eindelijk iets met de velden gaat gebeuren. Nu worden er alleen honden uitgelaten. Kinderen kunnen er niet spelen omdat ze geheid met hondenpoep onder hun schoenen terugkomen." De omwonenden hadden nog wel tips en vragen. "Dat is allemaal meegenomen in het ontwerp van JVM Tuinen."

Ontwerp

De natuurspeeltuin bestaat straks uit twee delen die gescheiden worden door een voetpad. Rondom de twee groenstroken komen heggen te staan, zodat kinderen niet zomaar de straat op kunnen schieten. "We wilden geen lelijke, schreeuwende speeltoestellen. Het moet echt een natuurspeeltuin worden die opgaat in de omgeving." Zo worden er verschillende speelheuvels aangelegd, met onder andere een glijbaan. Verschillende tractorbanden om doorheen te kruipen, een lange rioolbuis om in te spelen en boomstammen. "Het wordt een veilige, avontuurlijke speelplek voor de kinderen." Daarnaast wordt rekening gehouden met eventueel vandalisme. "Steenbergen-Zuid is veel in het nieuws geweest vanwege vandalisme. We kunnen het nooit helemaal tegengaan, maar we houden er wel nu al rekening mee."

Sponsoren

Op dit moment is de werkgroep druk bezig met het binnenhalen van sponsorgelden. "De gemeente wil de grond beschikbaar stellen, maar voor de realisatie van de speeltuin zijn we wel afhankelijk van sponsoren", vertelt Jocelijn. "Het Rabobank Coöperatiefonds heeft al een toezegging gedaan en ook de glijbaan hebben we al gesponsord gekregen." De komende weken worden verschillende bedrijven aangeschreven met de vraag of ze een duit in het zakje willen doen. "Op 21 september wordt er een groot pleinfeest gehouden hier op het Kerkplein, we hopen dat er dan al het één en ander staat of in ieder geval dat we het startschot kunnen geven."

Pleinfeest

Tijdens dit pleinfeest worden sponsoren, omwonenden en betrokkenen uitgenodigd voor een hapje en een drankje, maar er wordt ook een sponsorloop gehouden en een talentenshow. "We willen hier heel de buurt bij betrekken, want het is echt door en voor ons allemaal." Als de speeltuin straks gerealiseerd is, wordt het groot onderhoud uitgevoerd door de gemeente. "Maar we willen zelf met de buurt het klein onderhoud bijhouden. We hopen dan ook dat honden straks op een andere plek worden uitgelaten, zodat de kinderen naar hartenlust kunnen spelen in het Hart van Zuid." [l]