Bewoners van Steenbergen-Zuid komen de burg meteen testen
Bewoners van Steenbergen-Zuid komen de burg meteen testen Foto: Remko Vermunt

Vaste fietsverbinding voor Steenbergen-Zuid

STEENBERGEN - Onder het toeziend oog van toegestroomde buurtbewoners is woensdagmiddag de fietsbrug geplaatst tussen de Seringenlaan en de Rondweg-Oost. Daarmee is een vaste fietsverbinding ontstaan tussen Steenbergen-Zuid en de rondweg. Wethouder Wilma Baartman kreeg samen met Martin Dees (Directeur KWS) de eer om als eerste over de brug heen te lopen.

DOOR REMKO VERMUNT

Na het officiële moment kregen de buurtbewoners meteen de kans om de brug te testen. Met de fiets is dat nog een beetje moeilijk, want de verhoogde brug moet nog met asfalt aangesloten worden op de bestaande wegen, maar lopend kon iedereen de brug al testen. Steenbergenaar Leen Pelwel is in ieder geval blij met de brug. "De gemeente Steenbergen is de laatste tijd goed bezig. Ze zijn alles aan het opknappen; de rondweg ziet er netjes uit en ook de haven is heel mooi geworden." Zelf gaat hij de nieuwe fietsverbinding zeker gebruiken. "Via dit fietspad kan je heel makkelijk en snel naar Noord." Niet alleen Pelwel is tevreden over de brug, ook de rest van de bewoners is blij met de komst van de fietsbrug én met de nieuwe rondweg.

Extreme omstandigheden

Wethouder Wilma Baartmans neemt dan ook haar spreekwoordelijke petje af voor de uitvoerders. "Zelfs toen het zo snikheet was, zijn ze doorgegaan. Het waren echt extreme omstandigheden, maar ondertussen waren zij gewoon aan het asfalteren. Dat is pas warm." In eerste instantie zou de rondweg voor de vakantieperiode opgeleverd worden, maar aannemer KWS had langer nodig om scheurvorming in het beton bij het viaduct bij Welberg te herstellen. "Het noodzakelijke betonherstel was ingrijpender en tijdrovender dan oorspronkelijk was ingepland. Vanwege het aanbrengen van nieuwe bewapening, het uitharden van het beton en het afwerken was dit herstel niet binnen het geplande tijdspad klaar maar vrijdag 31 augustus gaat de weg voor iedereen open", stelt projectleider Jack Backx. Tot nu toe was de weg slechts gedeeltelijk open.

'Zelfs toen het zo
snikheet was, zijn
ze gewoon doorgegaan'

Werkzaamheden

De komende dagen wordt nog gewerkt aan het aansluiten van de lichtmasten. Daarnaast moet het viaduct opnieuw geasfalteerd worden en er moeten nog een paar afzettingen worden geplaatst. Voor de afzetting tussen het fietspad en de rondweg wordt gebruik gemaakt van gerecycled ijzer en hout. Dat ijzer krijgt straks steeds meer de kleur van het hout. Daarnaast is er gekozen voor led-verlichting bij de lichtmasten langs de weg. "Ook de fietsbrug moet nog verbonden worden met de rondweg en de Seringenlaan, maar daar starten we nu ook meteen mee. Vrijdag moet dus echt alles af zijn." In het najaar vinden nog groenwerkzaamheden plaats, zo worden de bermen nog ingezaaid en er worden hagen geplaatst.

Veiligheid

Wethouder Baartmans is nu al te spreken over het gehele project. "De gemeente heeft aangegeven meer aandacht te willen besteden aan fietspaden en dit fietspad is daar een voorbeeld van. Voor kinderen die van Dinteloord naar Steenbergen komen is dit een veel veiligere route, ze hoeven nu niet meer door de kern. Dat is toch prachtig?"

Met een kraan werd de fietsbrug op zijn plek gehesen.