Monumenten zetten hun deuren weer wagenwijd open

STEENBERGEN - Meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland openen in het weekend van 8 en 9 september hun deuren tijdens de Open Monumentendagen. Ook in Steenbergen zijn er monumenten te bezichtigen.

DOOR REMKO VERMUNT

Ieder tweede weekend van september worden in Nederland de Open Monumentendagen gehouden. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt. Het thema is dit jaar 'In Europa'. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Molens

In de gemeente Steenbergen ligt de focus van de Open Monumentendagen op zaterdag 8 september. Zo is bijvoorbeeld museum De Holle Roffel in Kruisland geopend, maar ook De Heense Molen in De Heen en Molen De Assumburg in Nieuw-Vossemeer openen deze dag hun deuren. Het landgoed Padmos is altijd te bezichtigen, maar hier wordt op deze dag bij stilgestaan.

Kunstexpositie

De Gummaruskerk in Steenbergen is beide dagen geopend voor het publiek. De Open Monumentendagen vallen immers samen met de Jaarmarkt en traditiegetrouw organiseert het Kunstforum deze dagen een speciale expositie in de monumentale kerk. Maar liefst 7 befaamde kunstenaars van verschillende disciplines laten hun kunstwerken zien. [l]