Gewoon Lokaal! en PvdA pleiten voor camera's

STEENBERGEN - De lokale fracties van Partij van de Arbeid en Gewoon Lokaal! pleiten voor het inzetten van camera's om Steenbergen-Zuid weer veiliger te maken. De partijen hebben beide een brief geschreven naar het college van burgemeester en wethouders om te vragen naar de mogelijkheden.

DOOR REMKO VERMUNT

Jan Veraart (Gewoon Lokaal!) stelde onlangs voor om rookmelders te installeren in (houten) schuurtjes in de wijk Steenbergen-Zuid om de veiligheid in de wijk te verhogen. Het afgelopen jaar zijn er immers al verschillende brandstichtingen geweest in de wijk. De gemeente Steenbergen kon zich vinden in dat voorstel en wilde 10.000 euro beschikbaar stellen voor de aanschaf van vijfhonderd rookmelders. Deze zouden niet alleen beschikbaar worden gesteld aan de bewoners van Steenbergen-Zuid, maar aan alle inwoners.

Dure rookmelders

"Omgerekend blijkt de aanschaf van een rookmelder de gemeente twintig euro per stuk te kosten. Dat vindt Gewoon Lokaal! gewoon veel te veel. Bewoners kunnen zelf aan veel goedkopere rookmelders komen, en dan juist ook nog in onze 'eigen' Steenbergse winkels en bouwmarkten. De aankoopprijs is circa vijf euro per stuk of minder, inclusief een batterij en bevestigingsmateriaal", stelt Veraart. Mocht de gemeente toch met een voorstel komen voor 10.000 euro voor vijfhonderd rookmelders, dan zal Gewoon Lokaal! dan ook niet instemmen met dit idee.

Cameratoezicht

"Niettemin vinden wij het raadzaam om te blijven zoeken naar andere mogelijkheden om de (brand)veiligheid en de veiligheidsbeleving te vergroten. Volgens Gewoon Lokaal! kan cameratoezicht een middel zijn om vandalen en brandstichters op te sporen", stelt Veraart in zijn nieuwe brief. Dat idee wordt onderschreven door de PvdA. 'Rookmelders plaatsen is prima, maar daar gaan we geen boeven mee vangen. De PvdA is van mening dat Steenbergen-Zuid meer gebaat is bij een netwerk van camera's om te achterhalen door wie de misdrijven worden gepleegd."

Mogelijkheden

De PvdA wil sowieso van het college weten of het nog wel noodzakelijk is om voor de wijk Steenbergen-Zuid maatregelen te nemen. "Volgens de Gemeentewet kan het college cameratoezicht realiseren. Waarom heeft het college nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid", vraagt Joop Stoeldraijer (PvdA) zich af. "En is het colleg ebekend met het politiesysteem Camera in Beeld, dat alle camera's, zowel van particulieren als van de overheid, op een kaart weergeeft? Mocht er bijvoorbeeld een inbreek zijn gepleegd of een brand gesticht in Zuid, dan kijkt de politie in het systeem waar er camera's hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera's." Daarnaast stelt de PvdA voor om de wijk vol te hangen met zogenaamde dummy's (nep-camera's). "Dit zal een afschrikkend effect hebben, maar het plaatsen van echte camera's blijft noodzakelijk." [l]