Mannenkoor ABS geeft twee concerten in Wales

STEENBERGEN - Mannenkoor ABS uit Steenbergen geeft twee concerten in Wales.

De Barry Royal Air Forces Association (RAFA) vierde afgelopen weekend haar 80e verjaardag met twee concerten, gegeven door het mannenkoor ABS uit Steenbergen. De Barry Branch is een afdeling van de Royal Air Forces Association, die een bijdrage willen leveren om de geest en herinneringen voor de toekomst levend te houden van degenen die dienden en sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opbrengst van deze concerten wordt voor dit doel gebruikt.

Op 19 september 1944 stierven Wing Commander Guy Gibson en zijn navigator, James Warwick, toen hun Havilland Mosquito neerstortte in Steenbergen. Ze liggen begraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats aldaar.

Bijzondere ervaring

Voorzitter van het ABS mannenkoor, Jan Ooms, in zijn toespraak: "De uitnodiging om naar Barry en Penarth te komen wordt door ons zeer op prijs gesteld. Jaarlijks worden wij herinnerd aan de twee RAF-leden die in 1944 omkwamen en begraven zijn in onze stad. De gezamenlijke eer voor alle RAF-leden aan wie we onze vrijheid mede te danken hebben, is een heel bijzondere ervaring voor ons”.

Tijdens de 70-jarige bevrijdingsherdenking 5 jaar geleden ontmoette het Steenbergs mannenkoor een aantal afgevaardigden van de RAF. Het contact is gebleven en ABS werd uitgenodigd om afgelopen weekend naar Cardiff in Wales (Z-Engeland) af te reizen om met twee concerten het 80-jarig bestaan van de Barry Branch op te luisteren.

Lovende woorden

Howard Provis, secretaris van de Barry Branch vereniging, sprak zowel vrijdag- als zaterdagavond lovende woorden: "We zijn bijzonder vereerd om het ABS Koor uit Steenbergen te ontvangen in de All Saints Church Barry en in de All Saints Church Penarth. Deze concerten vormen tevens een gelegenheid om de inwoners van Steenbergen te bedanken voor hun herinneringen, zorg en aandacht aan de graven van Gibson en Warwick”.

Aangepast programma

Voor de concerten had het koor een zeer aangepast programma ingestudeerd, uiteraard in het Engels, waarbij ‘het volkslied’ van Wales: Hen Wlad Fy Nhadau (Land van mijn vaders) de topper bleek, omdat e.e.a. in het Welsh (dialect uit Wales) werd gezongen. De aanwezigen zongen uit volle borst mee. Van beide plaatsjes waren de burgemeesters aanwezig die na afloop het koor bedankten en in het zonnetje zetten. Ook spraken op beide avonden gedelegeerden van de RAF dankwoorden en brachten in hun toespraken de essentie van deze concertavonden naar voren.

De ABS-ers kregen een staande ovatie, waarna voorzitter Jan Ooms de organisatoren nogmaals bedankte voor de uitnodiging. [l]