Het echtpaar Van Loenhout kreeg voor hun 65-jarig huwelijk bezoek van loco burgemeester Lepolder
Het echtpaar Van Loenhout kreeg voor hun 65-jarig huwelijk bezoek van loco burgemeester Lepolder Foto: Claudia Koole

65-jarig huwelijk voor echtpaar Van Loenhout

NIEUW-VOSSEMEER - Ze leerden elkaar 72 jaar geleden kennen en zijn inmiddels 65 jaar getrouwd. Het zijn Piet van Loenhout (97) en To van Loenhout - Koen (89) uit Nieuw-Vossemeer. Ze ontmoetten elkaar op de Heense Molen en kregen een heel bijzonder gezin onder opmerkelijke omstandigheden. De grote familie die er uit is ontstaan, is nog altijd het grootste geschenk voor hen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Het bijzondere aan hun gezin is dat ze zes kinderen kregen die om en om geboren werden, dus een meisje, een jongen, een meisje, een jongen enzovoort. Opmerkelijk hierbij is dat al hun kinderen op zondag geboren zijn. Die zondag past heel goed bij het echtpaar Van Loenhout. Dochter Liesbeth: "Het geloof is altijd belangrijk voor hen beiden geweest. Dat hebben ze van thuis meegekregen. Ze gaan iedere vrijdagavond naar de kerkdienst in De Vossemeren. En al het gaat het geestelijk wat achteruit, de Latijnse gebeden en liedjes kennen ze nog allemaal." Ook voor hun 65-jarig huwelijk wordt er een speciale rooms-katholieke viering gehouden.

Liefde

Het begon allemaal in de Heense Molen. Als Piet van Loenhout ging biljarten, fietste hij langs het huis van To Koen. Hij hoopte altijd een glimp op te vangen van haar. En soms was dat ook zo, want dan zat ze achter de gordijnen te zwaaien naar hem. Dat ze acht jaar in leeftijd schelen, heeft weleens voor commentaar gezorgd. "Dan zei een oude vriendin tegen mijn moeder, To, wat moet je toch met zo'n oud manneke?", vertelt één van hun dochters. Maar de liefde keek niet naar leeftijd. Piet van Loenhout en To van Loenhout-Koen waren bestemd voor elkaar. Ze hebben in die periode eerst zeven jaar verkering gehad. Daarna gingen ze pas trouwen. "Ze zijn dus al 72 jaar bij elkaar", vertelt Liesbeth. "Mijn moeder is zelf nog vrijwilligster geweest bij Zorgcentrum De Vossemeren. Nu zit ze er zelf."

Rode kool

Het echtpaar Van Loenhout heeft beiden veel gewerkt, al is de heer Van Loenhout inmiddels alweer zo'n 40 jaar met pensioen. "Mijn moeder heeft lange tijd veel goed gevouwen bij het fabriekje Beeren op Nieuw-Vossemeer. Ze hield ook een grote volkstuin met groenten bij. Wij hielpen haar daarbij als kinderen. We hebben toen veel groenten ingemaakt. Mijn vader heeft een kleine 40 jaar bij boer Brooijmans gewerkt en ook nog een poos bij Cebeco in Steenbergen." Het inmaken van rode kool bleef nog lange tijd daarna gebeuren. "Ja, de ingemaakte rode kool van mijn moeder ging nog vaak met haar kinderen mee naar huis", zegt Liesbeth.

Tomatensoep

Als de familie bij elkaar kwam, inmiddels een familie van zes kinderen, tien kleinkinderen en acht achterkleinkinderen, was de zelfgemaakte tomatensoep van mevrouw Van Loenhout erg populair en smaakvol. Dochter Petra: "Op zondag kwamen we dan bij elkaar, aten tomatensoep en daarna speelden we scrabble of een kaartspel met nootjes en chips erbij. Eten was er altijd genoeg bij onze ouders. Maar eten weggooien wat uit den boze. Dan zei moeder, je mag geen eten weggooien hoor. Er zijn te veel mensen die geen eten hebben."

Levensboek

Bijzondere gebeurtenissen zijn altijd gevierd binnen de familie Van Loenhout zoals verjaardagen, Sint Nicolaas feesten, kerstdagen en hun trouwdagen. Dochter Liesbeth: "We konden hen altijd blij maken met foto's van de kinderen. Die namen ze dan met tranen in hun ogen aan, want dat is voor hen een grote rijkdom. Als herinnering hebben we voor hen een levensboek gemaakt met veel foto's zodat we terug kunnen kijken in hun leven." Het echtpaar Van Loenhout heeft hun 65-jarig huwelijk gevierd met de hele familie. Ze ontvingen een brief van Koning Willem-Alexander. Loco burgemeester Lepolder bracht een bezoek aan het echtpaar, omdat burgemeester Van den Belt op vakantie was. [l]