velduil in sneeuw.
velduil in sneeuw. Jochem Sloothaak

Informatieavond over bescherming akkervogels

DINTELOORD - Op donderdagavond 25 oktober wordt in Dinteloord een informatieavond gegeven over het monitoren van akkervogels in Dinteloord-Steenbergen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Collectief ANB West-Brabant in samenwerking met ANV Brabantse Wal en Brabants Landschap. Tijdens de avond wordt informatie verstrekt over akkervogels, welke activiteiten er zijn om deze vogels te beschermen en over het tellen van vogels komende winter. U bent van harte welkom!

Het gaat niet goed met akkervogels in Nederland en daarom wordt veel werk verzet om ze te behouden. Graag willen we toelichten hoe wij de vogels beschermen. Het Collectief ANB West-Brabant, opgericht door 6 agrarische natuurverenigingen (ANV’s), houdt zich bezig met de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer in West-Brabant tot ongeveer de lijn Waalwijk-Baarle-Nassau. Het collectief heeft op de Brabantse rivierklei elf kerngebieden aangewezen voor de instandhouding akkervogels. Binnen deze kerngebieden worden maatregelen genomen op landbouwgrond voor de instandhouding en verbetering van de biodiversiteit.

Eén van deze kerngebieden ligt bij Dinteloord en Steenbergen. Dit kerngebied is ongeveer 1.200 hectare groot en op ruim 5 procent van het oppervlak liggen maatregelen zoals bloemrijke akkerranden, graanveldjes en vogelakkers. Kenmerkende vogels die hier gelukkig nog in mooie aantallen voorkomen zijn de patrijs, gele kwikstaart, veldleeuwerik, kievit, torenvalk, velduil en de bruine kiekendief.

Wij willen het agrarisch natuurbeheer en de ligging van de maatregelen verder verbeteren. Daarvoor hebben we telgegevens nodig. Brabants Landschap gaat deze winter samen met tellers op pad om die gegevens te verzamelen. We zijn nog op zoek naar mensen die hierbij willen helpen. Daarom zien wij u graag verschijnen op de donderdag 25 oktober!

Programma
19:30u Inloop; 20:00 Welkom door Collectief en ANV, Ad Backx; 20:15 Toelichting maatregelen akkervogels, Ernst Verwer, gebiedscoördinator; 20:30 ‘Akkervogels? Welke vogels zijn dat eigenlijk?’, Jochem Sloothaak, Brabants Landschap; 21:00 Hapje & drankje; 21:15 ‘Zien, tellen en monitoren’, door Jochem Sloothaak; 21:30 Het maken en afspraken en afsluiting.

Tijd & locatie: 20:00 - 22:00 uur, Dorpshuis Dinteloord, Westvoorstraat 3

Aan de avond zijn geen kosten verbonden. Voor aanmelden en meer informatie kunt u terecht bij onze gebiedscoördinator Ernst Verwer via e.verwer@planet.nl[l]                                

Akkervogels tellen.