Claudia Koole (links) overhandigt het handboek aan Joyce Joosen (tweede van rechts), die vergezeld werd door twee studenten van Avans Hogeschool Breda. FOTO DERK KOOLE
Claudia Koole (links) overhandigt het handboek aan Joyce Joosen (tweede van rechts), die vergezeld werd door twee studenten van Avans Hogeschool Breda. FOTO DERK KOOLE

Global Goals voor coördinator Steunpunt Mantelzorg

STEENBERGEN - Schrijfster Claudia Koole heeft vorige week op de Dag van de Duurzaamheid een exemplaar van haar handboek 'Global Goals in de praktijk' overhandigd aan de coördinator van Steunpunt Mantelzorg Steenbergen, Joyce Joosen.

Zij werd vergezeld door twee studenten van Avans Hogeschool Breda die begeleider zijn van Superkids Mantelzorg Steenbergen, waarvoor de eerste activiteit volgens 'Global Goals in de praktijk' dit najaar plaatsvindt. Het handboek bevat onder andere een stappenplan, waarmee iedereen aan de slag kan om de wereld een beetje te verbeteren.

Onbeantwoord

De Agenda 2030, waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd als lidstaat van de VN, is er voor iedereen. Maar 17 doelen, 169 targets en 230 indicatoren, hoe leg je dit uit aan iemand voor wie duurzame ontwikkelingsdoelstellingen geen dagelijkse kost zijn? Hoe laat je een leerkracht, raadslid of zelfs een kind functioneel deelnemen aan ontwikkelingsdoelstellingen? Het zijn vragen die volgens Koole nog te vaak onbeantwoord blijven met het gevolg dat de Agenda 2030 'even' opzij wordt gelegd. Met het handboek 'Global Goals in de praktijk' wordt het volgens auteur Claudia Koole eenvoudiger. "Iedereen kan ermee aan de slag om samen op weg te gaan voor wereldverbetering."

Kalendervorm

'Global Goals in de praktijk' is geen kalender. Het is een handboek in kalendervorm als handvat voor mensen middenin de samenleving die iets willen doen voor de Agenda 2030 met Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Koole: "Duurzaamheid is niet alleen zonnepanelen, windmolens of een elektrische auto. Het is ook sociaal kapitaal om sociale waarde op te bouwen. Er zit veel potentie en kwaliteit in de samenleving, in een wijk, een dorp, een stad."