Liquiditeit Bibliotheek het Markiezaat in gevaar

STEENBERGEN - De gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht voeren op korte termijn bestuurlijk overleg over Bibliotheek het Markiezaat. De liquiditeit van de bibliotheek is in gevaar. Er dreigt een forst tekort over 2018. Bibliotheek het Markiezaat werkt voor de drie gemeenten.

DOOR PETER HOUTEPEN

Nadat de jaarcijfers al een tekort lieten zien over 2017, gold hetzelfde voor de halfjaarcijfers van 2018. Dat is onder andere veroorzaakt doordat externe vervanging moest worden ingehuurd vanwege enkele langdurig zieke werknemers. Verder waren er sterk verminderde inkomsten vanuit de dienstverlening aan het onderwijs, mede omdat de inzet van de bibliotheek gericht is op het verder uitzetten van 'de Bibliotheek op School'. Daarnaast is een ingeboekte besparing op automatisering op zijn vroegst pas in 2019 mogelijk.

Om de liquiditeit van de organisatie niet in gevaar te laten komen zijn een aantal maatregelen doorgevoerd, zoals het stopzetten - waar mogelijk - van tijdelijke contracten van medewerkers; het terugschroeven van de openingsuren van de vestiging in Steenbergen; het niet meer mogen aanschaffen door klanten van boeken en andere media; en het niet meer beschikbaar stellen van gelden voor activiteiten (waaronder landelijke bibliotheekactiviteiten zoals de Kinderboekenweek, de Week van de Alfabetisering, Nederland Leest et cetera).

Ongewenst

Deze maatregelen hebben echter niet tot het gewenste resultaat geleid. Het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen acht dit een zeer ongewenste situatie. "Wij voelen de urgentie om samen met de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht ervoor te zorgen dat de financiƫle situatie en de dienstverlening voor 2019 verbetert", aldus het college in een verklaring aan de gemeenteraad. "Daarom vindt binnenkort bestuurlijk overleg plaats tussen de drie gemeenten en vervolgens ook met de bibliotheek."[l]