Wethouder Krook aan tafel bij de familie Van der Weegen uit Steenbergen. FOTO CLAUDIA KOOLE
Wethouder Krook aan tafel bij de familie Van der Weegen uit Steenbergen. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Topdrukte bij Mantelzorgweekend Steenbergen

STEENBERGEN - Ieder jaar organiseert Steunpunt Mantelzorg Steenbergen speciale dagen voor mantelzorgers binnen de gemeente Steenbergen als dank voor hun inzet voor familie en bewoners in een van de kernen. Dit jaar was er sprake van een driedubbel aantal deelnemers.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"We hebben heel veel aanmeldingen dit jaar", vertelt Joyce Joosen coördinator van Steunpunt Mantelzorg Steenbergen. "Dan heb ik het over een dubbel aantal mantelzorgers en driedubbel aantal deelnemers ten opzichte van vorige jaren, want mantelzorgers mogen dit jaar ook iemand meenemen om te komen eten." Aan die oproep is groot gehoor gegeven.

Shoppen

In Du Commerce D'n Eeterij in Kruisland, 't Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer, Brasserie Overstag in Dinteloord, De Wallevis, Brasserie Puur en De Kaai in Steenbergen mochten mantelzorgers in een weekend gaan eten. Wethouder Koos Krook met Sociaal Domein in zijn portefeuille startte samen met Joyce Joosen in Nieuw-Vossemeer en bezocht de andere kernen. Joosen: "De wethouder shopt mee naar alle kernen en zal kennismaken met mantelzorgers in Steenbergen."

Groepen
Tijdens zijn openingsspeech is wethouder Krook krachtig in zijn woordkeuze. "Het verlenen van mantelzorg is vaak intensief en langdurig. Het is ook emotioneel. En ik weet dat er veel meer mantelzorgers zijn in gemeente Steenbergen. Dat zijn grote groepen die naastbetrokkenen helpen. Mantelzorg is een hele brede groep. We erkennen dat ze er zijn en ze zijn belangrijk. Als overheid vinden we het niet makkelijk om mantelzorgers te vinden in verschillende doelgroepen. Momenteel zijn er zo'n 550 geregistreerde mantelzorgers. Het is goed dat de mensen die hier aanwezig zijn zich even kunnen ontspannen en voor heel even uit de situatie zijn. "

Meehelpen

Wethouder Krook schuift even aan bij familie Van der Weegen uit Steenbergen. De ouders Van der Weegen worden reeds jarenlang verzorgd door hun dochter en ook door hun kleinzoon Kyan (6). "Ja, Kyan helpt ook gewoon mee hoor", laat zijn moeder weten. In deze familie is het een gewoonte geworden om te helpen. "Ik weet niet beter. Mijn moeder is al zo lang ziek. Nu hebben we wel hulp, maar dat is een aantal uur per week. Ik doe eigenlijk van alles voor mijn ouders, van boodschappen tot schoonmaken en dingen regelen." Wethouder Krook herkent de situatie. Zijn professionele achtergrond komt uit de mantelzorg en ouderen als senior preventie functionaris bij GGZ Midden-Brabant.

Mantelzorgpas

Tijdens het mantelzorgweekend komt ook de Mantelzorgpas even ter sprake. "Deze wordt steeds beter gebruikt", zegt Joyce Joosen. "In het begin was het wat aftasten, maar mensen weten hun pas goed te besteden. We denken er nog over na wat te doen met saldi die niet wordt gebruikt. Maar daar zijn we nog niet uit. Dat wordt op een later tijdstip naar buiten gebracht. Mantelzorgers kunnen hun pas besteden bij winkeliers die een sticker op de deur hebben." Ruim 300 mensen bezochten één van de horecabedrijven om een hapje te eten met elkaar. "Voor Steenbergen hebben we de juiste formule gezocht", zegt Joosen. "Deze is in ieder geval top."[l]