Alzheimer Café in teken van muziek

STEENBERGEN - De bijeenkomst van het Alzheimer Café Steenbergen op maandag 10 december heeft als thema: Muziek. Het programma begint om 19.30 uur in Woonzorgcentrum Onze Stede, Rozemarijnstraat 1, 4651 EL Steenbergen. Jan de Koster, muziektherapeut tanteLouise, is de spreker van deze avond.

In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen een of andere vorm van dementie. Heel vaak speelt dementie zich af in stilte: bij wijze van spreken bij onze buren om de hoek. Dementie wil zeggen dat iemand die altijd dierbaar en vertrouwd was, van lieverlee een vreemde kan worden. Men wordt anders dan voorheen.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn o.a. Wat is dementie? Wat betekent dementie voor een partner? Hoe kan dementie onderzocht worden? Is er medicatie voor dementie? Welke mogelijkheden zijn er voor hulp? Wanneer wordt besloten tot opname? Het taboe van de dementie.

Er is bij Onze Stede voldoende gelegenheid om gratis te parkeren. Als u het Alzheimer Café wilt bezoeken, kunt u vrijblijvend langskomen. U hoeft zich vooraf niet aan te melden en de toegang is gratis. Meer informatie: Els Mulder. 06-13998996, els.mulder@alzheimerwb.nl.

Bijeenkomst 10 december

Iemand die niet meer in staat is (goed) te spreken, kan vaak nog wel zingen. Iemand die weinig of geen emoties meer toont, laat deze wel zien met muziek. Muziek kan je naaste rust geven als deze geïrriteerd is, activeren als deze passief is en vrolijk maken als deze verdrietig is. Muziek roept herinneringen op waarvan je dacht: die zijn voorgoed kwijt. Als het je lukt om de juiste toon te vinden, voegt muziek iets moois toe aan de kwaliteit van het leven; van ieder mens en specifiek van iemand met dementie.

Deze avond staat in het teken van de werking van het brein m.b.t. muziek, het effect en de mogelijkheden die dit biedt in de omgang met iemand met dementie. Er zal worden stilgestaan bij de theorie én hoe u dit toe kunt passen.

Muziek heeft vrijwel voor alle mensen een grote betekenis en maakt dan ook deel uit van ieders leven. Voor mensen met dementie kan muziek nog een groter belang hebben!

Jan de Koster, muziektherapeut bij tanteLouise, neemt u mee in de wonderlijke wereld van muziek en dementie. Een avond vol informatie, tips waarbij alles vanzelfsprekend ook gedemonstreerd zal worden. Juist vanwege de uitgebreide demonstratie is deze avond bij uitstek geschikt om mensen met dementie zelf mee te nemen naar het Alzheimer Café en samen te ervaren wat muziek te weeg brengt. [l]