Peer educators
Peer educators -

Mencia de Mendoza wint scholenactie Dance4Life

BREDA - Woensdag 19 december is bekend geworden dat Mencia de scholenactie van Dance4Life heeft gewonnen. Mencia heeft landelijk gezien het meeste geld opgehaald: bijna een derde van de totale landelijke opbrengst van ruim € 30.000 is door leerlingen van Mencia ingezameld (maar liefst € 9684,75). Het is niet de eerste keer dan Mencia wint; wel is nooit eerder zo’n groot bedrag ingezameld.

Al een aantal jaar doet Mencia met alle tweede klassen mee aan dance4life. Het thema van dit jaar was seksuele intimidatie en geweld. Hierbij stond Indonesië centraal, waar bijna iedere jongere wel te maken krijgt met een vorm van seksueel geweld. Begin november is een gastles gegeven door twee peer educators uit Indonesië, die veel indruk maakte op de leerlingen. Juist omdat dance4life ook kiest voor de internationale insteek, past het programma uitstekend bij Mencia, die leerlingen wil opleiden tot wereldburgers.

Alle tweedeklassers kregen ook een gastles van het VIP-team: 8 leerlingen uit klas 4, die hiervoor getraind zijn door dance4life, hebben de leerlingen uitgelegd hoe ze een actieplan kunnen opzetten en hen daar ook verder in begeleid. Het is een mooi voorbeeld van hoe ouderejaars leerlingen de jongere leerlingen kunnen inspireren en daar zelf ook weer van kunnen leren.

De leerlingen zijn in groepjes in actie gekomen om aandacht te vragen voor seksuele intimidatie in andere landen en om natuurlijk geld in te zamelen. Er zijn heel veel verschillende acties verzonnen en uitgevoerd, van het inzamelen van statiegeldflessen en het bakken en verkopen van brownies tot een nacht lang gamen op school en het verzinnen en uitvoeren van een heuse escaperoom. Met het geld dat ingezameld is, geven door dance4life getrainde jongeren seksuele voorlichting aan hun leeftijdsgenoten in Indonesië.

Om leerlingen te stimuleren fanatiek actie te voeren stelt dance4life een aantal prijzen beschikbaar, bijvoorbeeld voor de klas, leerling, school et cetera die het meeste geld heeft opgehaald. In de landelijke top 25 stonden 5 leerlingen van Mencia. Als beste school wint Mencia bovendien een schoolfeest met bekende DJ. [l]

Gastles dance4life
Actie: chocolademelk verkopen voor het goede doel