Burgmeester Paul Depla toast op Ridder Jeroen Stoutjesdijk.
Burgmeester Paul Depla toast op Ridder Jeroen Stoutjesdijk. nvt

'Invaller' Burgmeester Paul Depla riddert natuurman Jeroen Stoutjesdijk

BREDA - Volkomen overrompelend kwam Burgemeester Paul Depla als invaller voor wethouder Paul de Beer de stadsecoloog Jeroen Stoutjesdijk bij zijn projecten in Natuurtuin Wolflaar namens de Koning benoemen tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Het zou om de oplevering van al weer twee van de natuurprojecten van Jeroen Stoutjesdijk gaan. Nu op Wolfslaar waar de Bavelse Leij door meer meanders en een vloedvlakte zonder stuw kon gaan stromen. En waar het ontbrekende stuk Broekloop eindelijk natuurlijk ingericht kon worden. Zijn wethouder Paul de Beer was plotseling vertraagd, maar gelukkig kon Burgemeester Paul Depla ‘invallen’. Met ambtsketen en al somde hij op wat Jeroen al die tijden als ecoloog van eerst Nieuw Ginneken en later Breda tot stand gebracht had. Pas toen het woord Ridder in de Orde van Oranje Nassau viel, begreep Jeroen Stoutjesdijk waarom de burgmeester even in goed teamwork kwam invallen voor zijn wethouder. Daar werd te midden van al zijn collega’s en vrienden op getoast. Daarna nam wethouder Paul de Beer hem mee naar zijn net opgeleverde projecten. Daar mocht hij het nu overbodige stuwtje onthullen, dat plotseling de naam ‘Jeroen Stoutjesdijk Stuw’ gekregen had. Vanwege zijn ‘stuwende kracht’ voor biodiversiteit. Beide ‘Paul’s’ voelden zich ook namens de gemeente vereerd met een geridderde medewerker.

Als eerbetoon voor een kralensnoer aan mooie natuurprojecten rondom Breda. Zoals De Bleeke Heide, Zaartbos, Zaartpark, Bavelse Leij, de wijk Nieuw Wolfslaar, de Bieloop in de Rith, Stoutjesven op Strijbeekse Heide, bijdragen aan het Markdal en de schitterende Gilzerwouwerbeek waar nu ook het kleine boomkikkertje luid kwakend terug is! De Natuurtuin Wolfslaar was behalve zijn project ook zijn inspiratiebron in tijden dat het wel eens tegen zat. Overal is in die gerealiseerde natuurgebieden als het ware de handtekening van de ontwerper Jeroen Stoutjesdijk af te lezen. Vaak ook als jarenlang actief bestuurslid van de natuurvereniging Mark en Leij uit Alphen-Chaam.

Van jongs af aan heeft hij zich ingezet voor natuur en biodiversiteit, zo zijn tientallen paddenpoelen voor amfibieën tot stand gekomen, vertelde de burgemeester. Zelf ontdekte hij na vijftig jaar weer voor het eerst de Rivierdonderpad in de monding van de Bavelse Leij in de Mark. Inmiddels is dat kleine visje al helemaal de Chaamse Beken opgetrokken. Dankzij natuurherstel en schoner water.

Met zijn pensionering kan de ‘decorandus’, zoals dat officieel heet, zich helemaal als vrijwilliger voor de natuur in zetten. [l]

Wethouder Paul de Beer onthult monument 'Stuwende Kracht'.
Jeroen Stoutjesdijk geeft toelichting op project Broekoop.