Zondag 13 januari komt Moon Moon Moon in de huiskamer.
Zondag 13 januari komt Moon Moon Moon in de huiskamer. Foto:

AGENDA

Woensdag 9 januari

Kringloopwinkel

10:00 | Kringloopwinkel Sanaga

Kom eens kringlopen aan het Erasmusplein 12 in Breda. De knusse winkel is geopend van 10.00-16.00 uur op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Kleding en veel leuke, handige en nuttige artikelen. De opbrengsten zijn bestemd voor de oprichting van een kliniek in de binnenlanden van Benin (West-Afrika). www.kringloopsanaga.nl . Gezocht: vrijwilligsters voor de winkel. kringloopsanaga@outlook.com

Vrijdag 11 januari

Activiteitenmiddag in de Biesdonk

13:00 | Gemeenschapshuis de Biesdonk

Vanaf vrijdag 11 januari organiseert Bal des Voorpret wekelijks een activiteitenmiddag in gemeenschapshuis de Biesdonk. Deze middag wordt er gesjoeld, gerikt, gejokert en biljart. Iedereen is welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuwjaarsborrel Stichting Tientjes

15:00 | Het Rondeel

Vrijdag 11 januari traditionele jaarlijkse Nieuwjaarsborrel om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden met een hapje, een drankje en muziek! Tijd: 15.00-18.00 uur. Waar: Het Rondeel, Kloosterlaan 14 (tegenover het Chassé Theater).

Nieuwjaarsbingo

19:30 | Gemeenschapshuis De Wegwijzer

Stichting Eigen Wijze is een ouderinitiatief dat een woon/zorgvoorziening gaat realiseren voor hun jongvolwassen kinderen met een verstandelijke beperking. Deze woonvoorziening wordt gebouwd in de Hoge Vucht op de Wisselslag Stichting Eigen Wijze organiseert een gezellige bingo-avond in Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Breda op vrijdag 11 januari van 19.30-22.30 uur. We spelen 5 rondes. Elke ronde zijn er meerdere prijzen te winnen. De opbrengst van de bingo zal volledig worden gebruikt voor de inrichting van de gemeenschappelijke woon/zorgruimten van de bewoners van Stichting Eigen Wijze. Meer informatie: www.stichtingeigenwijze.nl

Spirituele avond

20:00 | De Blaker

Bloemenséance tijdens de Spirituele Avond door Mieke Verschuren op vrijdagavond 11 januari in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128 in Breda van 20:00 tot 22:30 uur. Mieke doet (helderziende, heldervoelende) waarnemingen aan de hand van bloemen. In een bloemenséance maakt Mieke contact met het hiernamaals. Via bloemen maakt ze contact met jouw gidsen die op dat moment in jouw leven zijn. Tevens bestaat de mogelijkheid om een vraag te stellen. Meenemen: een bloem of een bosje bloemen. Meer informatie: Annie Fens, tel. 076-8871933 of 06-53776005, info@anniefens.nl.

The Tasteless Gentleman en Killed By Martians

22:00 | Café de Speeltuin

Op vrijdag 11 januari kun je bij Friday On The Rocks in café De Speeltuin te Breda komen genieten van de spetterende optredens van The Tasteless Gentleman en Killed by Martians. Het zal een avond vol heerlijke, en ook stevige rock worden! Friday On The Rocks wordt georganiseerd door stichting Poporganisatie Breda (POB) en Café De Speeltuin en is al jarenlang het wekelijkse evenement in het café aan de Visserstraat 14 te Breda, om bands de kans te bieden om van zich te laten horen en het publiek te trakteren op een lekkere pot live muziek. Ieder vrijdagavond gaan om 21.00 uur de deuren open, vangen de optredens om 22.00 uur aan en de entree is natuurlijk geheel gratis. www.pobsite.nl

Zaterdag 12 januari

Poffertjesbingo

13:45 | Gemeenschapshuis de Biesdonk

Zaterdag 12 januari organiseert de Jeugd Centrale Biesdonk een plaatjesbingo voor kinderen vanaf 4 jaar. Omdat het plaatjes zijn kunnen ook de hele kleintjes (met een beetje hulp van papa of mama) meedoen. Wij zorgen voor poffertjes. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Zaal open 13.45 uur, ongeveer om 16.00 uur klaar.

Rondleiding Gilde de Baronie

13:30 | Grote kerk

Zaterdag 12 januari: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Torenbeklimming Grote Kerk 14.00u (vanaf 12 jaar); Nassauwandeling 14.30u vanaf ingang Grote Kerk.

Zondag 13 januari

Oude stijl jazz in de Zandloper

15:00 | Spelletjescafé De Zandloper

Elke eerste zondagmiddag van de maand Jazz waar we vrolijk van worden. Bij uitzondering deze keer een week later. De muzikanten maken zich op voor aankomende zondagmiddag 13 januari in Spelletjescafé de Zandloper (Zandbergweg 67). Laat je muzikaal verrassen tijdens de oude stijl Jazz jamsessie. Genieten tussen 15.00 en 18.00 uur. Zoals altijd een verrassing welke muzikanten acte de présence zullen geven. Door de gewaagde combinaties zijn de jams elke keer weer verrassend, swingend en met volop ambiance. Naast de veelal bekende namen uit de Bredase jazz scène, staan de jams open voor iedere muzikant; jong of oud en alle niveaus. Of je nu muzikant bent of alleen toehoorder: iedereen is welkom. Gratis toegang. www.jazzinfobreda.nl.

IVN landschapswandeling

10:00 | parkeerplaats 't Smokkelaartje

Zondag 13 januari stappen de natuurgidsen van IVN Mark en Donge zo'n 20 km stevig door in het Strijbeekse grensgebied. Hier werd jarenlang veel gesmokkeld. Langs smalle paden en bij nacht en ontij sjouwden de smokkelaars boter en andere waar de grens over. Wij volgen voor een deel het 'Smokkelaarspad' en trekken door bossen, langs houtwallen en langs een kasteel en landgoed. Het thema is 'anders aan de overkant'. We zullen ervaren óf en wát er vandaag de dag verschillend is aan weerszijden van de grens. Vul je rugzak met je paspoort, eten en drinken, trek je wandelschoenen aan en volg met ons de oude smokkelpaden. Vertrek om 10.00 uur, parkeerplaats `t Smokkelaartje, Goudbergseweg 8, 4856 AD Strijbeek. De wandeling duurt ongeveer zes uur en is vrij toegankelijk. Een plattegrondje met het vertrekpunt én meer informatie kunt u vinden op www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten.

Bioplastic maken uit aardappels

13:30 | Boerderij Wolfslaar

Je eigen bioplastic maken uit aardappels! Voor kinderen van 8-12 jaar! Je ontdekt zelf onder de microscoop in welk plantmateriaal zetmeel zit! Volgens receptuur maak je daarna uit het zetmeel met behulp van andere stoffen je eigen bioplastic door verhitten en afkoelen. Lijkt je dit ook leuk? Geef je dan op bij Boerderij Wolfslaar en geef daarbij het tijdstip op van je voorkeur! Zondag 13 januari: 13.30-14.30 uur; 14.30-15.30 uur; 15.30-16.30 uur. Stuur een mail naar: wolfslaar@breda.nl met je naam, hoe oud je bent, welk tijdstip je wilt. Boerderij Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, Breda @boerderijwolfslaar.

Nieuwjaarsconcert

15:00 | Landgoed Ulvenhart

Het nieuwe jaar van Ulvenhart Klassiek begint met een optreden van Jules Verne trio, bestaande uit Sara Mazarotto, viool, Jan van der Plas, cello en Stephan Harsano, piano. Het concert begint op zondagmiddag 13 januari om 15.00 uur. Het trio brengt een muzikale wereldreis van Rusland naar Indonesië en de Verenigde Staten. In de prelude speelt Kris van der Plas, piano.

Concert

15:00 | Laurentiuskerk

Zondag 13 januari geeft het Tilburgs Byzantijns koor een concert in de Protestantse Laurentius Kerk in Ginneken. Het concert begint om 15.00u. Kaarten zijn te koop bij de VVV, de Vrije Boekhandel, Van Kemenade&Hollaers en 's middags in de kerk.

Wolfslaar Akoestisch

16:30 |

Hoezo is de zondag saai? Met andere muziekliefhebbers genieten van puike live akoestische muziek zonder geouwehoer tussendoor. Na afloop bijkletsen, dat dan weer wel. Dat is wat Wolfslaar Akoestisch en zijn publiek jou biedt. Zondag 13 januari komt Moon Moon Moon in de huiskamer. Indi met scherpe teksten en dan akoestisch! Welkom vanaf 16.00u; aanvang 16.30u in BHC, Valkenstraat 8A, 4811EZ Breda.

Maandag 14 januari

Lezing Volkenkunde Breda

20:00 | De Nieuwe Veste

Lezing Patrick Berben over de indianen in het Amazonegebied. Aan de hand van verhalen, foto's en etnografische voorwerpen geeft hij een performance over de expedities die hij in de jaren 2010-2018 ondernam. 14 januari, 20.00-22.15 uur. Concertzaal v/d Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Info: www.volkenkundebreda.nl.

Dinsdag 15 januari

Lezing Gilde de Baronie

14:00 | De Breedonk

Dinsdag 15 januari lezing over de Grote Toren van Breda, 14.00u De Breedonk, Willem van Oranjelaan 17, 4837 AJ Breda.

Woensdag 16 januari

Longpunt

13:45 | Zorgcentrum De Wijngaerd

Longpunt Breda en omgeving is een maandelijkse ontmoetingsplek voor longpatiënten en hun mantelzorgers. De volgende bijeenkomst is op 16 januari. Thema: Een workshop door de diëtiste. Als longpatiënt heb je veel aan je arts of de verpleegkundige. Maar wat je van andere patiënten hoort, is minstens zo waardevol. Je leert van andermans ervaring. De bijeenkomst op woensdag 16 januari vindt plaats in Zorgcentrum De Wijngaerd, Cyclaamstraat 2a, 4921 JC Made. Zaal open vanaf 13.45 uur. Deelname is gratis. Er is voldoende ruimte voor uw eigen inbreng. Wij verzoeken u om geen geurtjes te gebruiken. Meer informatie: breda@longpunt.longfonds.nl of tel. 06-51664611 of www.facebook.com/longpuntbreda, www.westbrabant.longfonds.nl

Bingo

14:00 | Westerwiek

Woensdagmiddag 16 januari grote bingo met mooie prijzen bij Surplus locatie Westerwiek. Aanvang 14.00 uur, het ontmoetingsplein gaat om 13.30 uur open. Er worden 9 rondes gedraaid inclusief de hoofdronde. Na afloop kunt u friet met een snack blijven eten of meenemen. Deze bingo is voor iedereen toegankelijk. Inlichtingen 076-2082800

De keuken van Inge

18:15 | Het Rondeel

Woensdag 16 januari De keuken van Inge. Inge Dekkers vind het leuk om voor een groep mensen te koken. Samen eten zorgt voor verbinding en gezelligheid. Wil je mee-eten voor €4,50? Kom dan betalen op het Rondeel op maandag-, woensdag-, of vrijdagmiddag bij Inge of Erica. Als je vegetariër bent, geef dit dan door, dan wordt daar rekening mee gehouden. Max. 10 personen. Inloop 17.30 uur, aan tafel rond 18.15 uur, Kloosterlaan 14.

De toekomstige bewoners van Stichting Eigen WIjze. FOTO DIMPHY WETERINGS