Zoveel mogelijk authentieke elementen blijven behouden.
Zoveel mogelijk authentieke elementen blijven behouden. Foto: Wijnand Nijs

Rooi Pannen maakt van Seelig onderwijsbolwerk

BREDA - Het is de grootste renovatie van de afgelopen tientallen jaren in Breda en misschien wel de grootste ooit in de stad: de ombouw van de Seeligkazerne naar de Bredase vestiging van de Rooi Pannen. Na carnaval nemen de afdelingen horeca en toerisme hun intrek in de honderden jaren oude panden. Een kijkje bij de nieuwe onderwijslocatie, samen met Tiny Pheninckx, voorzitter van de raad van bestuur.

DOOR WIJNAND NIJS

Het is deze middag nog een drukte van belang op het immense terrein aan de rand van de binnenstad. 29 hectare groot is het voormalige militaire terrein. “Dat wordt iets kleiner”, vertelt Pheninckx. Uit het raam van het Groot Arsenaal wijst hij naar de parkeerplekken die vlakbij het eeuwenoude pand liggen en de achterkant van de voormalige UWV-locatie aan de Markendaalseweg. “Daar komt de Nieuwe Mark te liggen.” De scholengemeenschap verkoopt later een stuk van de grond. “Zodat het water er kan komen.”

Zoektocht
Dat de Rooi Pannen op deze plek neerstreek is het resultaat van een jarenlange zoektocht. Verschillende locaties passeerden de revue, van de voormalige kweekschool aan het Dr Jan Ingen Houszplein tot het klooster bij Bavel. Het werd dus dit honderden jaren oude complex in de binnenstad. “De ligging is goed, het volume en de uitstraling.”

Voor 5,75 miljoen nam de MBO het over van het Rijksvastgoedbedrijf in april 2015. “Nu zouden we dat nooit meer voor die prijs kunnen kopen”, stelt de onderwijsman. “Maar toen was het nog een andere tijd”, wijst hij naar de inmiddels overspannen vastgoedmarkt.


Karakteristieke panden
De voormalige kazerne past in het vastgoed- én onderwijsbeleid van de Rooi Pannen. “We zoeken altijd karakteristieke panden, dat past ook bij het praktijkonderwijs dat wij geven. Wij vinden dat we echte praktijk in huis moeten hebben, waarin de leerlingen kennis kunnen maken met het vak.”

Dat vak is in Breda dus toerisme en horeca. De praktijkdelen komen in het Klein Arsenaal en het Groot Arsenaal. “Daar kunnen de leerlingen kennismaken met de praktijk en de eerste stapjes maken. We leren ze alles wat bij het vak hoort, van mensen aanspreken tot omgaan met klachten, maar ook roosters maken en zorgen dat het werk wel gedaan wordt als iemand zich ziek meldt. De housekeeping moet wel gedaan worden.”


22 hotelkamers
In dat laatste pand komen twee restaurants én een hotel met 22 kamers. Daarvoor moest wel flink wat gebeuren. “Defensie had het opgedeeld in twee aparte gebouwen door de bogen halverwege het pand dicht te metselen.” De aannemer herstelde het. “Daarvoor moesten we eerst het pand ondersteunen, omdat we niet wisten of het gebouw inmiddels steunde op de ingemetselde muren.”

De schoongebikte bogen zijn en blijven zichtbaar, zoals ook de authentieke steunvinken en plafondbalken in het zicht blijven. In de keukens van de twee restaurants op de eerste verdieping zijn de bogen betegeld. “Dat moet vanwege de hygiëne-regels.”

Op de tweede verdieping zijn de 22 hotelkamers. Ze zijn niet allemaal gelijk, een aantal is groter, zoals die in de hoek aan de binnenplaats. “Dit is een suite”, vertelt de enthousiaste Pheninckx. De badkamer is al ingericht, met twee regendouches. In een u-bocht ligt de kamer om de badkamer. De buitenmuur houdt het schoongebikte steen als uiterlijk. “Dat contrasteert mooi met het strakke wit.”

Echte gasten met echte wensen kunnen gebruikmaken van de restaurants en de hotelkamers. “Dat is naar verwachting in april”, vertelt de voorzitter. Na carnaval gaan de leerlingen proefdraaien en worden ook de leslokalen en de overige gebouwen in gebruik genomen. Dan gaat het om het karakteristieke gebouw aan de kant van de Fellenoordstraat. De leslokalen zijn daar vrijwel klaar voor inrichting, de grote verbouwing die zich op de patio’s uit het zicht heeft afgespeeld is eveneens bijna afgerond.


Glasstraten
“Daarin komen de aula’s voor de verschillende afdelingen, zoals bij al onze vestigingen.” De nieuwbouw was nodig. “Voor de leslokalen was er plek, maar er waren geen grote ruimtes voor de aula’s.” Die zijn met ‘glasstraten’ gescheiden van de historische panden. “Zodat je zoveel mogelijk van de oude elementen blijft zien.”

Op bijna alle plaatsen op het terrein en in alle gebouwen wordt gewerkt. Toch is de verbouwing nog niet klaar in april. Er moet nog gesloopt worden. Een aantal niet historische panden, gebouwd in de jaren zestig en zeventig, is al verdwenen. De rest volgt.


Tiny Houses
Bovendien komt er ook wat bij, in elk geval tijdelijk. “We gaan een aantal tijdelijke huisjes plaatsen waarin eveneens gasten kunnen verblijven, plaatsen. We denken aan tiny houses”, vertelt Pheninckx. Ze worden gebruikt totdat de witte huisjes aan de overkant van de Fellenoordstraat verhuurd kunnen worden. “We hebben afgesproken dat dat gaat gebeuren, maar nog geen termijn afgesproken.”

De Rooi Pannen gaat beginnen aan een lange periode in de Bredase binnenstad. In elk geval 25 jaar. “In die periode schrijven wij het gebouw af, omdat we overtuigd zijn dat je na zo’n termijn aanpassingen moet verrichten en infrastructuur, ict en luchtbehandeling.” Bovendien verandert ook het onderwijs. “Wij leiden op voor de praktijk, dus waar behoefte aan is.”

1400 leerlingen
De ongeveer 1400 leerlingen die zich vanaf maart in de Seelig melden hebben een goed vooruitzicht. De vraag naar goede medewerkers in horeca en toerisme is onveranderd groot. De school is klaar voor de toekomst. In een prachtig gebouw, vindt ook Pheninckx. “Niet om meer leerlingen te trekken, maar om goed onderwijs te kunnen geven.”

20 januari is er een open dag bij de Rooi Pannen.

[l]

Een van de twee nieuw gebouwde aula's. FOTO'S WIJNAND NIJS
Het Groot Arsenaal wordt omgebouwd tot hotel en restaurants.
Tiny Pheninckx.