Het Naaiatelier maakt van politieuniformen onder meer weekendtassen. FOTO JANINE NIEUWKOOP
Het Naaiatelier maakt van politieuniformen onder meer weekendtassen. FOTO JANINE NIEUWKOOP Foto: Janine Nieuwkoop

Een weekendtas van oud politiepak

BREDA – Het Naaiatelier geeft afgedankte politie- en brandweerpakken in opdracht van Remade Industry een nieuw leven. Voorheen werd alleen al 120.000 kilo aan oude politiekleding verbrand, maar sinds dit jaar moet daar 85.000 tot 100.000 kilo van hergebruikt gaan worden. Een deel daarvan komt terecht in Het Bredase Naaiatelier.

DOOR ROBBERT TEMMEN

"Wij hebben meegedaan aan een challenge om mee te denken aan een nieuwe bestemming voor de pakken en wij hebben deze gewonnen", vertelt Janine Nieuwkoop, een van de ontwerpers. Nieuwkoop vertelt dat er van de politie- en brandweerpakken al samples voor weekendtassen, portemonnees, toilettassen en laptoptassen zijn gemaakt. Voorheen maakte Nieuwkoop van Remade Industry zelf de samples, maar door tijdgebrek doet Het Naaiatelier dat nu ook. "De ontwerpen worden digitaal gemaakt door Remade Industry en de productie vindt plaats plaats in Het Naaiatelier."

"Momenteel krijgen we al veel aanvragen binnen van politie- en brandweermannen die bijvoorbeeld binnenkort stoppen en van hun pak iets speciaals willen laten maken, maar zo ver is het nog niet", vertelt ze.

"De afgedankte politie- en brandweerpakken worden verzameld bij een centraal inzamelingspunt van de overheid. Daar worden voor de veiligheid de logo's en andere emblemen van de uniformen gehaald."

Charme
De stof is hierna nog prima te gebruiken, vertelt Nieuwkoop. Wel is duidelijk zichtbaar dat de kleding gebruikt is. "Doordat je juist ziet dat het niet nieuw is, krijgt het product meer charme." Op de vraag welk product het fijnst is om mee te werken, antwoordt ze dat alles van leer fijn is. "Wanneer leer gedragen is, wordt het soepel en dat zorgt ervoor dat je er makkelijker mee kan werken."

Nog niet alle producten die gemaakt zijn in Het Naaiatelier zijn te koop of te bestellen. "De brandweerartikelen worden momenteel al verkocht via Remade Industry. De politieartikelen nog niet, daarvoor wachten we nog op goedkeuring." [l]