Burgemeester Paul Depla, Javier Guillén van de Vuelta en wethouder Daan Quaars. FOTO WIJNAND NIJS
Burgemeester Paul Depla, Javier Guillén van de Vuelta en wethouder Daan Quaars. FOTO WIJNAND NIJS Foto: Wijnand Nijs

Jaar lang activiteiten in aanloop naar Vuelta

BREDA - Wielershirts op de achtergrond, fietsen op het podium en het publiek met een biertje in de hand. In elk geval na afloop. Breda heeft in stijl de aftrap gegeven voor de komst van de Vuelta naar de stad in 2020. Koersdirecteur Javier Guillén kwam in Mezz in een warm bad terecht en gaf meteen een voorzet hoe het wat hem betreft moet. "Fiësta rond de Vuelta is heel belangrijk."

DOOR WIJNAND NIJS

Guillén herhaalde het een paar keer. En stond na afloop van het formele deel van het Vuelta Wielercafé gezellig met een biertje in zijn hand te keuvelen. Een half uurtje eerder stond hij op het podium en vertelde het verhaal van zijn koers, en het verhaal over waarom de Spaanse wielerkoers voor Nederland en Breda koos. "Jullie zijn de beste wielerfans", stak hij de aanwezigen een veer in de reet. Iets dat hij zelf ervaren had tijdens zijn eerste Vuelta als directeur, in 2009, toen Assen de gastheer was.

Een ander argument: Nederland én zeker Breda past in het verhaal dat de koers wil vertellen. "Wij hebben de historische band met elkaar. De cultuur. Iedere Spanjaard kent Las Lanzas en dus Breda. Dat geeft een verbinding." Daarnaast, vanzelfsprekend: "Nederland is het land van de fiets. Dat willen wij ook."

Guillén wil dat laten zien met de Vuelta. "We zijn een communicatieplatform, vertellen verhalen en laten beelden zien. De pracht van Breda", gaf hij een voorzet op de discussie. Want dat was het doel van deze avond: Breda en de regio warm maken voor de Vuelta, die in augustus 2020 één dag stad en ommeland aandoet.

De ideeën kwamen in een eerste reactie al op gang. Voor Tanja Steenhorst van Breda Fietsfiësta was dat geen moeite. "We moeten er samen het tofste fietsfeest van Europa van gaan maken. Er gebeurt al heel veel op fietsgebied. Ik snap wel dat ze voor Breda hebben gekozen."

Open Monumentendag kopte de link met de geschiedenis meteen in. "Wij willen graag aandacht besteden aan de historische band tussen Spanje en Nederland", gaf Annelies Diks-Krijgsman aan. Jos Koniuszek van het Ondernemersfonds zag ook kansen voor de ondernemers in de Bredase binnenstad. "Laten we de ondernemers erbij betrekken. Het Spaanse temperament dat genetisch in de Bredanaar zit laten zien en er een Spaanse dag van maken."

Burgemeester Paul Depla was in zijn inleiding al duidelijk: "Wielrennen en de regio horen bij elkaar. Dat zie je al als je op zaterdagmorgen het buitengebied in fietst." De komst van de Vuelta biedt veel kansen aan de regio, maakte hij duidelijk: "De Spanjaarden komen terug naar Breda. We zullen ze niet verjagen zoals vorige keer", verwees hij grappend naar de geschiedenis.

Stimuleren
Wat er precies gaat gebeuren rond de Vuelta, dat wordt de komende maanden duidelijk. De gemeente Breda organiseert in elk geval meerdere Vueltacafés om ideeën te stimuleren en te faciliteren. "Want het moet van jullie komen", onderstreepte wethouder sport Daan Quaars, wijzend naar het publiek.

De Bredase oud-wielrenner Stef Clement - hij stopte afgelopen jaar - zei uit te kijken naar de komst van het peloton, maar is duidelijk over de missie die er moet zijn. "Het halen van de Vuelta is geslaagd als we over tien jaar kunnen zeggen: Dat wat je nu ziet, is begonnen in Breda."[l]

Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Javier Guillén tijdens het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.