De herdenking van de Kristallnacht op 8 november 2018. FOTO PERRY ROOVERS
De herdenking van de Kristallnacht op 8 november 2018. FOTO PERRY ROOVERS Foto: Perry Roovers

'Verbinding bevolkingsgroepen belangrijk'

BREDA – Na tien jaar treedt Jan Hopman terug als voorzitter van de stichting Kristallnachtherdenking Breda e.o., maar blijft wel als bestuurslid aan. Tegelijkertijd stelt medebestuurder Johan Hoevenaar zijn dubbelfunctie van secretaris ter beschikking. Dit om zich helemaal te kunnen richten op het penningmeesterschap. Naarstig wordt gezocht naar gegadigden.

DOOR HENK KETELAAR

De organisatie van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking staat als een huis. Ook de huishouding is op orde, financieel en organisatorisch. Daar is Jan Hopman zichtbaar trots op en steekt dat niet onder stoelen of banken. Philip Soesan, voorzitter van Joodse gemeenschap en Josje Verpalen, koorlid van 'Tegen De wind Mee,' partners in de organisatie van de Kristallnacht zijn het met hem eens.

Nu
"In comitéverband hebben we een hecht en breed samenwerkingsverband", zegt Philip als we over de organisatie van de herdenkingsdag komen te praten. "Naast de twee organisaties die Josje en ik vertegenwoordigen, zijn ook de Bredase Raad van Kerken, Amnesty International, Stichting Radar en de gemeente Breda erbij betrokken." Jan: "Samen bepalen we hoe de Kristallherdenking er gaat uitzien. Vorig jaar bijvoorbeeld is de tocht naar de synagoge niet als gebruikelijk in de Turkse maar in de Marokkaanse Moskee Arrahman geëindigd. Dat was een fantastische, hartverwarmende ontmoeting in een bomvolle moskee. Verbindingsmomenten tussen bevolkingsgroepen als deze, zijn erg belangrijk. Dat gebeurt mijns inziens nog te weinig in Breda."

Honderden
"Voordat de stichting in 2008 werd opgericht, waren er zo'n vijftien tot twintig deelnemers, nu zijn het er honderden," vertelt Josje, die er ook vanaf het begin bij betrokken was. "In die tijd vonden de herdenkingen plaats onder de vlag van het Comité Kristallnacht Herdenking. De in 2008 overleden Rob Cremer, journalist/muzikant en de huidige secretaris/penningmeester Johan Hoevenaars waren de initiatiefnemers. Het vrijheidsmonument 'Judith' op de Grote Markt was toen het uitgangspunt."

Jan: "We hebben het draaiboek van de Kristallnachtherdenking doorontwikkeld. Zo wordt, naast de gebruikelijke herdenkingslezing in de Antonius Kathedraal en de tocht naar de synagoge, voor scholieren een thematische film in het Chassé theater gedraaid. Een activiteit waarbij het Cingelcollege nauw is betrokken. De laatste lezingen zijn van: Ed van Thijn, Ernst Hirsch Ballin, Zoni Weisz en Job Cohen. Verder vindt er bij het Joods monument een herdenking plaats, dit ter nagedachtenis van de 118 door Nazi´s vermoorde Joodse Bredanaars.


Mondiaal centrum
"Kortom, de organisatie draait goed." Na tien jaar ben ik eraan toe om mijn verantwoordelijkheden als voorzitter over te dragen. Ik wil me straks meer toeleggen op de activiteiten vanuit het Mondiaal Centrum Breda. Voor Johan geldt dat de dubbelfunctie hem teveel wordt en daarom het secretariaat aan een ander wil overdragen."[l]

De Stichting Kristallnachtherdenking Breda e.o. herdenkt elk jaar op 9 november de gewelddadige gebeurtenissen die in de nacht van 9 op 10 november 1938 in Nazi-Duitsland plaatsvonden tegen Joodse burgers. Verder wordt ook stilgestaan bij discriminatie en uitsluiting vandaag de dag. Tot 15 maart staan de vacatures open. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jan Hopman email: jkalker@casema.nl.

Jan Hopman tijdens de Kristallnachtherdenking. FOTO MAX JONGENEELEN