Muziekkapel Ââmpesâânt tijdens een zonnig fotomoment. FOTO JET STOOP
Muziekkapel Ââmpesâânt tijdens een zonnig fotomoment. FOTO JET STOOP Jet Stoop

2x 11 jaar Ââmpesâânt

BREDA - Je zult ze niet tegenkomen met Koningsdag of op een ander feestje in de stad. Nee, het orkest Ââmpesâânt treedt alleen op tijdens Carnaval. Dit jaar vieren de zeventien leden van de band hun 22-jarig bestaan.

“Er werd veel te weinig echte Bredase Carnavalsmuziek gespeeld. En wij vonden dat we daar iets aan moesten doen”. Eric van Overbeek, muzikaal leider (soms met lange IJ) en sousafoonspeler, viert al sinds jaar en dag met zijn vriendenclub Carnaval in Breda. “Iedereen kon wel wat muziek spelen en wij besloten, en passant muziek te spelen waar weer echt op gehost kon worden”. En zo werd Ââmpesâânt een feit. Het werd een succes! De groep werd groter en we gingen serieus repeteren. “Ons handelsmerk is steeds het spelen van aaneengesloten series van zo’n 20 minuten geweest. Lekker een rustig en gezellig deuntje, en vooral “de meute” in beweging houden. Het moet feest zijn als wij spelen! Op een gegeven moment dachten we; laten we zelf eens een leuk voorfeestje organiseren. We besloten om op de donderdagavond, voorafgaand aan Carnaval, een soort van openbare repetitie te houden, en daar een aantal andere kapellen bij uit te nodigen. We gingen van start bij Café de floep in de Dillenburg straat”. Inmiddels zijn we verhuisd naar Café het Ginneken.

Het werd een groot en vooral gezellig succes. De kapellen “knokten” voor een plaatsje op onze avonden. Vanaf het vijfde jaar is het vaste prik dat bijna alle leutvorsten er verschijnen. Op donderdag 28 maart is het weer zover. We gaan een feestje bouwen in Café het Ginneken. Er treden, verdeeld over de avond, diverse kapellen op en de Baron van het Ginneken, de Prins van ’t Aogje en Prins Daan van het Kielegat zullen ons ook dit jaar weer met een bezoek vereren. Natuurlijk is ook het publiek vanaf 20u van harte uitgenodigd. Dit is voor ons de aftrap voor zes dagen optreden in het Kielegat. Traditiegetrouw sluiten we op Aswoensdag af met haringhappen. Daarna is het weer een tijdje stil rond Ââmpesâânt. [l]