De route van de derde etappe van de Vuelta in 2020.
De route van de derde etappe van de Vuelta in 2020. Foto: Vuelta

West-Brabant wacht Spaanse wielerinvasie

BREDA - Het moet een feest worden voor heel West-Brabant: de komst van de Vuelta in augustus 2020. De regio kan met volle teugen genieten van deze Spaanse wielerinvasie. De derde etappe Breda-Breda laat bijna heel West-Brabant zien.

DOOR WIJNAND NIJS
EN ROBBERT TEMMEN

De precieze datum waarop de renners Nederland en dus West-Brabant aandoen is nog niet duidelijk. “Dat heeft te maken met de Olympische spelen”, maakte de organisatie tijdens een groot opgezette presentatie in de Grote Kerk in Breda duidelijk. Zoals het er nu naar uitziet zou het voor de regio gaan om zondag 23 augustus 2020.


Regionaal feestje
In de Grote Kerk in Breda kwam de West-Brabantse wielerpassie te samen. Het moet ook echt een regionaal feestje worden, benadrukt de Bredase burgemeester Paul Depla. “West-Brabant is dé regio van het fietsen. Die combinatie maakt de Ronde van Spanje voor Breda en de regio zo’n ontzettend interessant evenement.”

Aan de komst van deze grote wielerronde naar Breda en de regio zit een flink kostenplaatje. Breda trekt hierin op met de provincies Utrecht en Noord-Brabant en met de gemeente Utrecht. Breda en de provincie Noord-Brabant staan garant voor ieder 950.000 euro, Utrecht en de provincie Utrecht zijn goed voor 2,1 miljoen. Daarnaast komt er subsidie van het Rijk voor iets meer dan 2 miljoen. Het bedrijfsleven draag 6,5 miljoen bij.

Volgens de Bredase wethouder Daan Quaars (Sport) kostte het de gemeente niet veel moeite om de andere gemeenten te overtuigen om de doorgang te verlenen. “Helemaal niet zelfs, dat komt ook doordat we als drie gemeenten en provincies vooraf hebben gezegd dat we dit pas wilden als de financiering goed geregeld was. Dat maakt ook dat we naar gemeenten konden gaan om te vragen of ze mee wilden doen en daar niet extra voor hoeven te betalen. We hebben alleen gevraagd of ze er een feest van willen maken.”


Publiekstrekker
De Vuelta moet in elk geval op de dag van de etappe een publiekstrekker worden. De organisatie verwacht zo'n zeventigduizend bezoekers in Breda en 1400 journalisten uit de hele wereld. Het hele Nederlandse deel van de ronde zou zo’n 500.000 bezoekers moeten trekken. Aandacht verzekerd: de etappe is de gehele dag op tv. Tijdens de presentatie was al een klein voorproefje van de impact die de ronde kan hebben te zien. Naast enkele tientallen journalisten uit eigen land, waren verslaggevers uit Spanje en wielergek land België naar de Grote Kerk gekomen.

Fietsland
Voor koersdirecteur Javier Guillén is er een simpele reden waarom de start zijn de jubileumeditie (75e) van zijn ronde in Nederland moet plaatsvinden: "Nederland is het land van de fiets. Dat willen wij ook", vertelde hij enthousiast tijdens een bezoek aan Breda in januari.[l]


Tweede Nederlandse start

De Vuelta start voor de tweede keer in Nederland. In 2009 was Drenthe het startpunt, nu is de proloog in Utrecht, dat daarmee de eerste stad ter wereld wordt die alle drie de grote rondes heeft zien starten. Op de tweede dag gaat het peloton van Den Bosch naar Utrecht. De derde etappe Breda-Breda telt 194 kilometer. De Spaanse etappes worden later bekendgemaakt.