Afbeelding
Foto:

'Heb ik nooit over durven dromen, Vuelta in mijn achtertuin'

BREDA - “De Rijzende Weg rij ik wel eens op, de polder in bij Ossendrecht, om Bergen op Zoom. Beetje lastig. Ik ken het daar als mijn broekzak.” Oud-winnaar Jan Janssen (bijna 79) fietst nog meerdere keren per week door de regio rond Bergen op Zoom, door het gebied waar ook in 2020 de Vuelta voert.

DOOR WIJNAND NIJS


Het voelt haast onwerkelijk, maakt Janssen duidelijk tijdens de presentatie in Breda, waar Janssen samen met de andere Nederlandse winnaar Joop Zoetemelk te gast was. “Heb ik vroeger nooit over durven dromen, een Vuelta in mijn achtertuin. Die herinneringen komen dan weer een beetje boven. “Ik heb er natuurlijk een paar gedaan”, zegt hij bescheiden. Wat hem is bijgebleven? “De hitte, slechte wegen. Er was wel asfalt, maar dat hadden ze 35 keer gerepareerd. Rampzalig. Niet gemakkelijk.”

In Nederland is dat wel anders, weet hij van zijn wekelijkse fietstochtjes. Verwacht hij telefoontjes van renners voor advies? Dat niet. “Die heuveltjes daar, daar vliegen ze op, met buitenblad en op de dertien. Makkelijk. Die gaan daar met 50 kilometer overheen.”

Het gaat allemaal zo snel, voor je het weet zijn ze voor bij”, vertelt de oud-renner. Een kanttekening plaatst hij wel: “De Vuelta moet je zien in de bergen. Dan zie je echt spektakel. Ik zit voor mijn tv. Het heb toch wel wat. Het heb een uitstraling, geweldig.”

Een feest gaat het wel worden, verwacht Janssen. “We zijn wielerminded, aan de Belgische kant en aan de Nederlandse kant. Er gaan namen op de wegen gekalkt worden. Ze kijken er naar uit.” Dat denkt ook Zoetemelk. “Wij zijn toch een land dat veel geïnteresseerd is in het wielrennen en veel naar de klassiekers kijkt.”

Joop Zoetemelk, koersdirecteur Javier Guillén en Jan Janssen. FOTO WIJNAND NIJS