Orkest Nassau-Noorderlicht in actie!
Orkest Nassau-Noorderlicht in actie! particulier

Afsluiting pilot 'Samen Muziek Maken' op Het Noorderlicht

BREDA - Op maandag 25 februari was het zover: de afsluiting van het pilotproject ‘Samen Muziek Maken’ op basisschool Het Noorderlicht vond plaats. Maar liefst 25 kinderen lieten daarbij horen aan hun ouders, broertjes en zusjes wat ze de afgelopen maanden hadden geleerd. Dit samen met muzikanten van De Nassau Harmonie Breda. Dat leverde een gezamenlijk orkest op van maar liefst 40 man!

Het aanwezige publiek had alle reden om trots te zijn. Niet alleen konden ze genieten van een prachtige uitvoering. Ook is de groep kinderen die sinds de herfstvakantie de lessen heeft gevolgd een hechte en enthousiaste groep gebleken. Van de 26 kinderen die begonnen is er maar één kind gestopt, door externe factoren. Bovendien gaan er 8 tot 10 kinderen ook na de carnavalsvakantie door met muzieklessen. Dan leren ze ook noten lezen, iets wat één van de kinderen toch wel erg lastig leek. Maar, zei ze, wilde heel graag heel snel weer samenspelen met de muzikanten van De Nassau Harmonie. Dat komt dus wel goed!

‘Samen Muziek Maken’ is na de herfstvakantie als pilot gestart van de Nieuwe Veste in samenwerking met de Federatie Bredase Verenigingen voor Blaasmuziek, de FBVB. Doel ervan wat om op een laagdrempelige manier kinderen in hun eigen omgeving kennis te laten maken met muziek en te stimuleren zelf muziek te gaan maken. Een van de twee pilot vond plaats op openbare basisschool Het Noorderlicht in de Hoge Vucht. En wat een succes is er daar geboekt! Des te mooier is dit omdat voor de kinderen die begonnen op klarinet, saxofoon, fluit, trompet of slagwerk, het zeker niet vanzelfsprekend was dat ze een gingen muziekinstrument gingen bespelen.

De kinderen die nu de smaak te pakken gekregen kunnen na de carnavalsvakantie doorgaan met vervolglessen. Ze gaan dan gericht verder met lessen op het instrument van hun keuze. Daarnaast vormt echter het samenspel een vast element van de lessen. Want samen muziek maken is leuk! [l]