Viering vrouwendag Breda

BREDA - Waar ben jij op 9 maart? Al vanaf 1922 staat 8 maart bekend als Internationale Vrouwendag, deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het doel van deze dag is aandacht geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid en emancipatie. Dit jaar is het thema helden.

In veel landen is deze dag een officiële feestdag, helaas is het in Nederland nog niet zo ver. Wel worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Zo ook in ons mooi Breda.

Als onderdeel van de Internationale vrouwendag in Breda speelt stadsbeiaardier Paul Maassen op het carillon van de Grote Toren. Tijdens zijn markt bespeling op 8 maart zullen tussen 11.00 en 12.00 uur de klanken van sterke vrouwelijke zangeressen te horen zijn. Je zal hier onder andere Anouk, Beyoncé, Taylor Swift maar ook Tina Turner herkennen.

Amnesty Breda, Mondiaal Centrum Breda en Prisma Breda hebben de handen in één geslagen, om ook in Breda aandacht te geven aan deze bijzondere dag, en wel op 9 maart in Mondiaal Centrum Breda. Mondiale heldinnen ontmoeten elkaar voor inspiratie, creativiteit en schoonheid.

Programma

Om 14.00 uur wordt je ontvangen met een heerlijk welkomstdrankje. Behoor je tot de eerste 30 bezoeksters? Dan kan je zelfs rekenen op een goodiebag vol met leuke verassingen! Onder het genot van een glaasje, zal het programma geopend worden door een inspirerende spreker. Hierna zullen er verschillende workshops en een interactieve markt plaats vinden waar elke vrouw zichzelf mag durven zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ongegeneerd dansen tijdens een dans yoga workshop, kan je je haren en nagels laten doen door vrouwelijke ondernemers, is er een spirituele coach aanwezig die een koffiedik reading kan doen en kun je samen met Amnesty International actie voeren. De Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen. Op en rond 8 maart zamelt Amnesty International handtekeningen in om de koning van Saudi-Arabië op te roepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Je kunt ook een kaartje naar de gevangenis sturen om de dappere vrouwen een hart onder de riem te steken.

De slot activiteit is een gezamenlijk kunstwerk maken. Wij vrouwen kunnen hier onze letterlijke handtekening zetten, als steunbetuiging voor vrouwen die nog elke dag moeten vechten voor hun rechten.

De middag wordt afgesloten met een borrel en wat lekkere hapjes. Pssst, de dag is volledig gratis. Jij komt toch ook? [l]