Volwassen AD(H)D

BREDA - Als je vroeger op jonge leeftijd een diagnose AD(H)D kreeg, werd vaak gezegd dat je het op latere leeftijd zou ontgroeien. Inmiddels weten we tegenwoordig wel beter en worden ook volwassenen gediagnosticeert met AD(H)D, nadat het al lange tijd over het hoofd is gezien.

Vaak hebben mensen al heel wat mee gemaakt als ze erachter komen dat ze te kampen hebben met AD(H)D. Er vallen een hoop puzzelstukjes op hun plek en het geeft ruimte voor verzoening; ‘Vandaar dat ik er zo’n moeite mee heb om alle ballen in de lucht te houden’, maar samen met de diagnose komt vaak ook wrok; ‘Als ik dit eerder had geweten, had mijn leven er heel anders uit kunnen zien’.

En het kan ook eenzaam zijn; als je je jouw nieuwe diagnose omarmt en je familie en bekenden het niet begrijpen. Je kan tegen stigma’s en onbegrip oplopen, inclusief die van jezelf: ‘Hoe kan ik nu AD(H)D hebben? Ik heb toch altijd een baan gehad en mijn rekeningen betaald. Ik heb een huis, een familie...’

Ja, maar: hoe moeilijk is het?

De ervaring leert dat het voor anderen eruit kan zien dat mensen met AD(H)D goed functioneren, maar ze zien vaak niet hoeveel moeite het kost en hoeveel iemand zich corrigeert én hoe frustrerend dit soms kan zijn.

Deze avond gaan we het hebben over onze ervaringen met ‘volwassen’ AD(H)D. Wat zorgde ervoor dat we op zoek gingen naar hulp? Hoe werd de diagnose vastgesteld? Hoe reageerden onze familie en vrienden? Waar hebben we nog steeds moeite mee? Waar zijn we goed in? En bovenal, hoe gaan we er mee om?

Meld je aan door te mailen naar adhdcafe-breda@hotmail.com óf via het evenement op Facebook.

Dinsdag 19 maart, zaal open vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur. Kloosterlaan 14, Breda (parkeren Beyerd-Vlaszak), www.adhdcafebreda.nl. [l]