Speelhuislaan in de richting van het nieuwe NS station.
Speelhuislaan in de richting van het nieuwe NS station. Ad Vermeulen, Studio 9, Teteringen

Tweede boek over De Belcrum in de 50-er en 60-er jaren verschenen

BREDA - Het tweede boek over 'De Belcrum. Mijn levensspoor door de Belcrum in de 50-er en 60-er jaren' van Cees van Ierssel is onlangs verschenen.

Het eerste boek met als titel 'De Belcrum. De kracht van haar toekomst ligt in het verleden', kwam uit in september 2017 en bleek een succes. Huidige en oud Belcumbewoners kochten het en sommigen stuurden reacties of tips, die ik verwerkte in mijn 2e boek.
Het tweede boek: De Belcrum. Mijn levensspoor door de Belcrum in de 50-er en 60-er jaren is sinds kort uit en speelt zich voor een belangrijk deel - maar niet uitsluitend - af in de Belcrum van na W.O. II.

Schrijver
De tijd van wederopbouw en herstel van waarden en normen. Het boek is vooral een document van die tijdgeest en de veranderingen ervan in de loop van de tijd. Dat beschrijf ik aan de hand van hoe dat ging in mijn eigen jeugd, van die van mijn kinderen en wat ik terugzie bij mijn kleinkinderen. In thema's beschrijf ik de veranderingen van de tijdgeest en waarden en normen: in gezins- en sexuele opvoeding, lagere school, katholieke kerk en feestdagen, buitenspelen en kattenkwaad, tienertijd, communicatie, media enz. Ik laat mijn keuzes zien, laat als het ware een spoor achter, mijn levensspoor! Ook al heb je niet in de Bredase Belcrumbuurt gewoond dan herken je ongetwijfeld de tijdgeest van toen en de veranderingen erin naar nu. Mijn leeftijdgenoten kopen het boek niet alleen voor zichzelf, maar vaak ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Ze gebruiken het boek om eigen herinneringen en ervaringen te vertellen om te laten zien hoe het toen was, eruit zag of werkte. Sommigen laten me zelfs weten dat ze nu zelf ook zijn begonnen om oude herinneringen en ervaringen op te schrijven voor hun nageslacht. Prachtig vind ik dat!
Het boek kan besteld worden via de schrijver Cees van Ierssel: ceesvanierssel.nl, cchvanierssel@casema.nl of in de Spellenwinkel in de Speelhuislaan 68-B in de Belcrum in Breda. [l]