Deel Slikpolder. FOTO WIEKE BONTHUIS
Deel Slikpolder. FOTO WIEKE BONTHUIS Wieke Bonthuis

Veel belangstellenden bij dijk- en wijkwandeling Slikpolder

BREDA - Er was een goede opkomst afgelopen zaterdag 16 maart bij de wandeling over de dijk van de Slikpolder. Ook burgemeester Luteijn was van de partij. Alvorens we met zo’n 30 mensen de polder in gingen werden we getrakteerd op een zeer interessante rondleiding op scheepswerf Nieuwenhuizen, waar eigenaar en bedrijfsleider ons uitgebreid lieten zien hoe zeer grote schepen worden onderhouden en opgeknapt.

Enorme olietankers die onze rivieren bevaren worden door de werf op de kant gelegd en in een aantal weken weer helemaal veilig om te varen gemaakt (een APK voor schepen). Mooi om te zien dat het bedrijf, dat al ruim een eeuw bestaat, nu ook grote jachten kan onderhouden. De werf biedt werk aan zo’n 85 mannen.

Plannen

De scheepswerf grenst aan het gebied van de Slikpolder. Gids Arjen Stoop, actief bij de Madese Natuurvrienden, vertelde dat hij al in 1988 gevraagd was door de toenmalige gemeente Geertruidenberg om plannen te maken voor de polder. Dat gebeurde, maar de plannen verdwenen ergens in een kast en de gemeente liet het voor wat het was. Jaren later, toen die plannen weer uit de la kwamen, wist de gemeente niet goed meer wie de eigenaar van het gebied was. Uiteindelijk bleek dat toch nog vooral de gemeente te zijn; een klein stuk is van energiebedrijf RWE.

Natuurpolder

De Slikpolder stond vele jaren bekend als een uniek stuk poldernatuur, vanwege de vele soorten kikkers, salamanders en vogels die je er kunt vinden (blauwborst, roerdomp) die ergens anders nauwelijks meer een leefgebied hebben. De vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden en de leerlingen van de Biekorf onderhouden de natuur in de polder, waaronder het knotten van de vele oude wilgen die daar in en aan het water staan. Ze gaven ter plekke tips mee voor het waterschap t.b.v. het maaibeheer en het begrazen van de dijk door schapen.

Achteruitgang

Helaas is de natuur de laatste jaren achteruit gegaan en als de plannen van het waterschap Brabantse Delta doorgaan (het verleggen van de dijk) dan betekent dit het einde van dit unieke stukje natuur. Maar er is misschien nog hoop voor de polder met zijn bijzondere natuur. Inmiddels zijn er nieuwe metingen gedaan van de waterstanden, die gevolgen hebben voor de bedijking van de Slikpolder. De zeespiegel stijgt meer dan verwacht en dat heeft ook gevolgen voor de waterstand in de rivieren. Er moet een hogere dijk komen, of een bredere, of nog anders. Dat geeft ook de mogelijkheid om opnieuw naar de kansen voor de Slikpolder te kijken. En naar het wegnemen van de wateroverlast die aanwonenden nu al hebben in hun kelders en kruipruimtes. Water Natuurlijk Brabantse Delta, de waterschapspartij die tegen het verleggen van de dijk heeft gestemd zal er de komende tijd alles aan doen om de Slikpolder te behouden, mits natuurlijk de veiligheid van alle bewoners gewaarborgd kan blijven. [l]

vlnr: Wieke Bonthuis/Water Natuurlijk, gidsen Ankie en Arjen Stoop, bewoner, 3x Water Natuurlijk kandidaten. FOTO WATER NATUURLIJK