Foto's uit de feed van Callsign_redchurch.
Foto's uit de feed van Callsign_redchurch. Foto: Instagram.com/Callsign_redchurch

Voltreffer op Insta met hobby

BREDA - Anderhalf jaar geleden postte Bredanaar Danny Rooderkerk (44) voor het eerst een foto van zijn nieuwe hobby op Instagram. Nu heeft hij, na een jaar serieus op Insta, ruim elfduizend volgers. "En elke drie weken komen er duizend bij."

Rooderkerk heeft wat betreft zijn hobby en Insta in de roos geschoten. Letterlijk. Want sinds een tijdje is de Bredase IT-specialist een fanatiek speler van Airsoft. Airsoft? “Dat is eigenlijk een soort Call of Duty maar dan niet als computerspel, maar als outdoor-spel. Je speelt met twee teams tegen elkaar in een afgesloten gebied waarbij je missies moet voltooien.”


Community

De Bredanaar speelt dat het vaakst in het Dark Forest in Ulicoten, een afgesloten gebied waar je met maximaal 150 mensen tegelijk kunt spelen. “Dat gaat er echt serieus aan toe. De fanatiekelingen komen met een hele groep, hebben afspraken gemaakt over de tactiek, houden hun linies.” Waarom vindt hij het spel zo aantrekkelijk? “De community is heel leuk, je bent echt een dag helemaal eruit, buiten bezig. Na zo’n dag ben je ook ontzettend moe.”

Wie het simplificeert zegt: het is soldaatje spelen voor volwassenen. Maar dan bloedserieus. De spelers gebruiken professionele wapens, waarmee met luchtdruk kleine van mais geperste balletjes worden weggeschoten. De wapens zijn remakes van bestaande wapens.

Rooderkerk laat er een zien: “Dit is de Walther, die de politie tot een paar jaar terug gebruikte.” De replica ziet er bedrieglijk echt uit. “Daarom moeten ze ook in speciale afgesloten koffers bewaard en vervoerd worden. Als ik ga spelen, dan moet ik ook op een centrale plek melden dat ik met de replica’s op pad ben en waar ik naartoe ga. En voordat je er een kunt aanschaffen moet je een VOG (verklaring omtrent gedrag, red.) hebben en een pas hebben van de Nationale Airsoft Belangen Vereniging.”

Redchurch

Terug naar Insta. Via instagram.com/callsign_redchurch post hij foto’s van zichzelf of van materialen. Het maakt hem aantrekkelijk voor sponsors. “Je wilt niet weten wat ik krijg toegestuurd.” Toch is zijn feed geen aaneenschakeling van reclame. Het zijn foto’s van poses. Geregeld ook speciaal voor dit doel gemaakt. “Dan gaan we een dagdeel naar een speciale locatie voor een shoot.” Het eindresultaat is goed voor soms meer dan 3000 likes per foto. Hij zegt het met verbazing. “Dat had ik echt nooit gedacht.”

Onderling zijn het meestal mannen onder elkaar. “Die willen winnen”, lacht hij. Maar het is echt een spel, benadrukt hij. Een spel dat serieus gespeeld wordt, en waar buiten hij zich ook bewust is de indruk die replica’s kunnen maken in deze tijd. “Vandaar dat je moet melden als je op pad gaat, en vandaar ook dat je niet met je tenue in de auto gaat zitten. Je kleedt je ter plekke om. Je wilt mensen niet laten schrikken en zeker nu niet.”

Inmiddels is hij alweer aan het werk voor een volgende shoot. “Het lijkt wel een tweede baan”, lacht hij. Waar moet dat toe leiden? “Aan het eind van het jaar 20.000 volgers in ieder geval.”[l]