VVD grootste in Breda, provincie en bij waterschap

BREDA - De VVD is in Breda opnieuw als grootste uit de bus gekomen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. De liberalen wonnen fors, van iets meer dan twaalfduizend stemmen in 2015 naar meer dan vijftienduizend in 2019.

Forum voor Democratie (FvD) is zoals bijna overal in het land eveneens prominent aanwezig, al is in Breda de afstand met de VVD erg groot. In heel Brabant blijft de VVD nipt de grootste, op de hielen gevolgd door FvD.

De partij van Thierry Baudet kreeg in Breda 8.753 stemmen. Daarmee is FvD de derde partij in Breda, na D66, die ruim 9.240 stemmen kregen. GroenLinks behaalde in Breda meer dan een verdubbeling en ging van ruim 3500 naar ruim 8.412 stemmen. Overigens deed de VVD het ook goed bij de waterschapsverkiezingen. Ook daar zijn de liberalen de grootste partij.

Donderdag werd in sporthal De Scharen de definitieve telling gedaan. Samen met ruim vijfenzeventig andere gemeenten deed Breda mee aan de 'proef centrale stemopneming' van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dertig groepen telden de stembiljetten van de verkiezingen op kandidaatniveau in De Scharen.
Door de uitslagen van de verkiezingen ziet het er naar uit dat oud-wethouder Arbouw in de eerste kamer terecht komt. Arbouw staat op de twaalfde plek bij de VVD voor de Eerste Kamer. Stemming door de provinciale staten moet nog plaatsvinden.

Vandaar dat Arbouw een slag om de arm houdt. "Je mag pas juichen als eind mei de Statenleden hebben gekozen, maar het ziet er goed uit." Arbouw is blij met de uitslag. "Maar het gevoel is toch anders omdat er zo'n radicale omslag heeft plaatsgevonden", verwijst hij naar de winst van Forum voor Democratie. "Ik vergelijk het met de opkomst van Pim Fortuyn." Die kwam destijds ook van nul zetels als grote fractie de politiek in.

Afwachten
Voor de VVD'er is het dus officieel nog even afwachten. Op 27 mei kiezen de Statenleden de Eerste Kamer. Half juni volgt de installatie. "Ik ga me nu inlezen en voorbereiden. Als voorwerk zijn de kandidaten ook al uitgenodigd voor een fractievergadering." Het werk in de Eerste Kamer beslaat een dag in de week. "De dinsdag van de vergadering. Daarnaast ben je er nog zo'n halve dag aan kwijt in je eigen tijd."[l]