Dhr. Blankenstein test de VR bril. FOTO GEMEENTE BREDA
Dhr. Blankenstein test de VR bril. FOTO GEMEENTE BREDA Gemeente Breda

Gemeente Breda vergroot begrip voor mensen met dementie met VR brillen

BREDA - We hopen allemaal oud te worden. Maar we weten ook dat ouderdom komt met gebreken. We worden bijvoorbeeld langzamer, minder mobiel en vergeetachtig. Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk een vorm van dementie. Dat gebeurt niet in één keer, maar geleidelijk. Zo’n proces kan tien jaar duren.

De verwachting is dat er in 2040 ongeveer 5.200 mensen in Breda wonen met een vorm van dementie. Iedereen kan deze ziekte krijgen: familieleden, vrienden, buren of kennissen. Veel mensen met een vorm van dementie blijven gewoon thuis wonen. Met de zorg van familie, vrienden, buren of bekenden gaat dat vaak lange tijd goed. Maar het heeft wel grote gevolgen voor de persoon met dementie zelf én voor zijn naasten. En daarmee ook voor de stad, onze wijken en dorpen. Daarom vragen we dit jaar extra aandacht voor dementie. We hopen daarmee meer kennis over én begrip voor deze ziekte te realiseren. Zodat mensen met dementie, net als de mensen om hen heen, nu en in de toekomst op een prettige en veilige manier langer thuis kunnen wonen.

Lezen of horen over dementie heeft al impact. Maar daadwerkelijk ervaren hoe het is, vergroot pas echt het begrip. Dat is de gedachte achter de Vitual Reality (VR)-brillen van into d’mentia (https://intodmentia.nl/) die de gemeente Breda voor dit themajaar heeft aangeschaft. De gemeente Breda wil dit jaar minimaal 3000 gezonde Bredanaars laten ervaren wat het is om zelf dementie te hebben. Zodat er meer begrip komt voor dementie én mensen met dementie beter ondersteund kunnen worden. Inwoners van Breda kunnen de brillen dit jaar tegenkomen bij evenementen, in de wijk of op scholen. Tussen 1 april en eind juni 2019 staan iedere donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur medewerkers in de publiekshal van het Stadskantoor klaar om anderen door middel van de VR dementie te laten ervaren. Met deze aanpak is de gemeente Breda uniek in Nederland. [l]