Hinkelen: samen bewegend tellen. FOTO ANNET ROMKEMA
Hinkelen: samen bewegend tellen. FOTO ANNET ROMKEMA Annet Romkema

Nationale Buitenlesdag op Kbs St. Joseph

BREDA - Op dinsdag 2 april was het de Nationale Buitenlesdag van Jantje Beton en IVN natuureducatie. Leerkrachten op meer dan 2500 scholen in heel Nederland gaven die dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties, maar het is ook nog eens heel leuk! Een les buiten activeert kinderen en bevordert het plezier in het leren. Bovendien is meer bewegen sowieso een veel benadrukt belang tegenwoordig.

Ook veel kinderen van Kbs St. Joseph deden mee aan deze vierde editie van de Nationale Buitenlesdag. Logisch, want bewegend leren is een belangrijk speerpunt voor met name de groepen 1 t/m 4 van deze basisschool. ”De kinderen ervaren bewegend leren en buitenlessen duidelijk als leuk, leerzaam én als een fijne afwisseling op de ‘normale’ lessen binnen”, aldus leerkracht Annet Romkema. “Een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas!” Annet is, ondersteund door subsidie vanuit het ‘LerarenOntwikkelFonds’ (LOF), een stuwende kracht achter het bewegend leren op Kbs St. Joseph. Zo wordt een doorgaande lijn bewegend leren opgezet in de school. De Nationale Buitenlesdag sluit hier natuurlijk mooi bij aan.

De kinderen hebben allerlei doelgerichte activiteiten gedaan in de buitenlucht. Er werd een lettertocht gehouden over het schoolplein, er ging een groep naar de kinderboerderij voor toepasselijke reken- en taallessen en er werden dictees met stoepkrijt in de buitenlucht georganiseerd. De extra ondersteuning werd naar buiten verplaatst en de lunch werd genuttigd in het park. Ook de oudere kinderen deden mee; zo was groep 8 net bezig met het thema insecten dus kon er in de moestuin van de school driftig naar deze kleine beestjes worden gezocht. Kortom: de Nationale Buitenlesdag was een groot succes, zelfs een regenbui in de middag kon de kinderen niet binnenhouden! [l]