Zeven katten uit Breda op Wierszowisko 2019. FOTO GOSIA LUBBERS
Zeven katten uit Breda op Wierszowisko 2019. FOTO GOSIA LUBBERS Gosia Lubbers

Bredase kinderen schitteren op Poëzie Festival in Wijchen

BREDA - Aantal kinderen van de Poolse School in Breda namen op 24 maart deel aan 19e Wierszowisko - Poolse Kinder Poëzie Festival in Wijchen met als titel Kleine en Groote Reizen. Ze kwamen naar huis met diploma’s en medailes.

Op de planken van ’t Mozaïek theater in Wijchen treden ongeveer 120 kinderen van Poolse afkomst tussen de 4 en 14 jaar. Kinderen kwamen uit heel het land op de strijd aan te gaan. Dag bestond uit twee delen. In de eerste deel werd individeueel opgetreden in verschillende leeftijdscategorien. In elke categorie mogen max 2 kinderen van één school aan meedoen. In tweede deel treden de kinderen in groepen van max 15 deelnemers. De voorstellingen mochten niet langer zijn dan 10 min en opzetten en afhalen van decor mocht maximaal 5 minuten in beslag nemen.

Poolse School Breda ging met 8 deelnemers naar Wijchen. In categorie 4-6 jarige heeft 4-jarige Sebastian Rynkun met zijn gedicht 3e prijs binnen gehaald. 7-jarige Rosalie Roguska presenteerde gedicht speciaal geschreven door haar vader en zijn broer over haar reis naar Polen en terugkomst naar Breda waar ze woont. Rosalie mocht voor deze optreden extra prijs van jury in ontvangst nemen

7 kinderen speelde samen in de groepsvoorstelling en presenteerde op de ludieke manier een voorstelling met als titel “Katten op reis”. Ze hebben de harten van publiek en jury gestolen en daarmee plaatste ze zich op de 2e plek, net na de kinderen uit de Tilburgse Poolse School. Tot grootste vreugde van de kinderen kregen ze ook nog extra jury prijs van de Poolse Konsul in den Haag Anna Bogusz.

Wierszowisko heeft als doel het populairder maken van Poolse poëzie voor kinderen en jongeren, en de integratie van de Poolse samenleving in Nederland.

Wierszowisko is het enige evenement van dit soort op Europese schaal. Het maakt Poolse literatuur toegankelijk voor deze kinderen die in Nederland tweetalig opgevoed worden, integreert leerlingen, leraren en ouders van alle Poolse scholen in Nederland. Festival wordt gesteund door Poolse organisaties zoals de Pools-Nederlandse Culturele Vereniging, de Poolse Pers en door Poolse ondernemers en de Poolse Ambassade in Den Haag. Vertegenwoordigers van de Eerste en de Tweede Kamer in Polen steunen dit evenement. Dit bewijst onder anderen de uitstekende samenwerking van de Poolse gemeenschap in Nederland..

Meer informatie kunt U vinden op onze website van Forum www.fpsn.nl en Poolse School Breda polskaszkolabreda.webs.com. [l]