Aandacht voor Poolse bevrijders
Aandacht voor Poolse bevrijders collectie HV KMA

Aandacht voor Poolse bevrijders tijdens Museumweekend

BREDA - In het kader van de nationale Museumweek is de expositieruimte van de Historische Verzameling van de KMA extra geopend op zaterdag en zondag 13 en 14 april.

Aan de hand van talloze foto’s en bijbehorende teksten kunnen bezoekers kennisnemen van het verhaal van de omzwervingen van de Poolse militairen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

In de expositieruimte, gevestigd in het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein, is ook de vaste collectie van de KMA te bezichtigen. De expositie is op beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Grootschalige deportaties

Niet iedereen kent het verhaal van de grootschalige deportaties van Poolse militairen en burgers kort na de Russische inval in Polen op 17 september 1939. Circa 250.000 Polen werden door Stalin gedeporteerd naar de Kaukasus en Siberië. Twee jaar laten mochten ongeveer 41.000 Poolse militairen en 74.000 burgers van Stalin via Perzië doorreizen naar het Westen.

De postertentoonstelling blijft nog tot de Open Monumenten Dagen in september te bezichtigen in de expositieruimte, behalve aanstaand weekend ook iedere dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur. Zie verder www.kasteelvanbreda.nl.[l]