Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg.
Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg. Jeff Wolters Foto

'Vrachtwagens van zuidelijke rondweg tijdens spits'

BREDA - Met een burgerinitiatief willen de omwonenden van de Zuidelijke Rondweg hun visie op de plannen met de weg in de raad duidelijk maken. Om aan de benodigde vijftig handtekeningen te komen startten twee bewonersorganisaties een petitie.

DOOR WIJNAND NIJS

Die is inmiddels bijna vierhonderd keer getekend. De initiatiefnemers verwachten binnen drie of vier weken het onderwerp op de raadsagenda te hebben. "Daarover zijn we nu in overleg met de griffie", aldus Michiel Nolte van de Belangengroep 'Betere Leefbaarheid Omgeving ZRW'.

De omwonenden stellen in de toelichting op de petitie zich grote zorgen te maken over de gemeentelijke plannen met betrekking tot de rondweg. Volgens de opstellers van de petitie is een gezond en leefbaar milieu in de omgeving van de rondweg nog verre van gerealiseerd. "Want dagelijks worden de normen wat betreft fijnstof, geluidoverlast en trillingen overschreden."

Volgens de omwonenden dreigen de leefbaarheidsnormen 'in toenemende mate te worden overschreden door de geplande uitbreiding (2×2 rijbanen) aan de Oost- en Westkant van de ZRW en het neerleggen van meer asfalt'.

De bewoners zijn het niet eens met het standpunt van de gemeente dat een betere doorstroming leidt tot vermindering van fijnstof-concentratie en geluidsoverlast. Zij stellen dat verbreding van de rondweg tot verkeerstoename leidt en daardoor tot meer fijnstof, geluid en trillingen. Volgens de bewoners zijn er andere oplossingen denkbaar, vertelt Nolte. "Het weren van vrachtverkeer op basis van tonnage, smart mobility."

De bewoners willen de huidige situatie laten voortbestaan, 'máár dan zonder doorgaande vrachtwagens die de voormalige zuidelijke rondweg uitsluitend gebruiken om elders files te omzeilen', concluderen de bewoners. Die vrachtwagens hoeven echt niet de hele dag geweerd te worden. Nolte: "Wij snappen dat er vrachtverkeer over de rondweg moet, maar stel bijvoorbeeld een milieuzone in tijdens de spits." Over wat doorgaand verkeer is, verschillen de omwonenden van mening met de gemeente. "Is bestemmingsverkeer ook verkeer dat vanaf de A16 richting Breepark gaat? Volgens ons is daar de A58 voor bedoeld."

In de petitie maken de bewoners al duidelijk wat er wat hen betreft moet gebeuren: geen vrachtverkeer meer op het deel tussen de Claudius Prinsenlaan en de Graaf Hendrik III Laan en geen omliggend sluipverkeer in de aanpalende straten.[l]

Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg.
Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg.
Bewoners startten een initiatief voor een burgersessie over de Zuidelijke Rondweg.