afval storten huisraad_1286895724.jpg
afval storten huisraad_1286895724.jpg Foto: Huisraad kan bij de milieustraat worden ingeleverd. FOTO SHUTTERSTOCK

Provincie start campagne tegen dumpen afval in natuur

BREDA - Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv's: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren is de provincie gestart met de campagne: 'Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.'

Afval in de natuur is iedereen een doorn in het oog. Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je 'groene' beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week.

Bewustwording Met de zes weken durende campagne wil de provincie ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag: een natuurgebied is géén afvalstortplaats! Iedereen heeft wat dat betreft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur doe je gewoon niet.

Milieustraat

Met tips en suggesties wijst de provincie daarbij op milieuvriendelijke mogelijkheden om huisvuil en huisraad kwijt te raken. En die zijn er genoeg. "Overtollige spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kunt u terecht bij de kringloopwinkel", wet de provincie. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. In Breda is het daarnaast mogelijk het oude huisraad en grofvuil gratis in te leveren bij de Milieustraat. Als dat niet gaat haalt de gemeente het gratis op. "En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook een tweede leven geven door ze weg te geven."

BuitenBeter-app

Mocht er toch afval gevonden worden, dan adviseert de provincie dit te melden via de gratis BuitenBeter-app. "Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie."

Milieustraat

Breda heeft 2 milieustations waar inwoners zonder afspraak terecht kunnen. Neem een geldig legitimatiebewijs mee. De verschillende afvalsoorten moeten gescheiden aangeboden worden. Bedrijven moeten betalen. Inleveren voor particulieren is gratis, maar niet als u het afval in een bedrijfsvoertuig brengt. Neem kentekenbewijs en groene kaart mee als uw auto een grijs kenteken heeft (B of V in kenteken). Staat de auto op een bedrijfsnaam dan betaalt u voor het inleveren van afval. Alleen pinbetaling mogelijk. Het station aan Spinveld 9 is geopend van maandag tot en met zaterdag, 8.30 - 16.00 uur, dat aan de Slingerweg 9 op zondag van 10.00 - 14.00 uur. [l]