Expositie Boeken in Beeld in Princenhaags Museum

BREDA - Breda is een bibliofiele handdrukkerij en uitgeverij rijk die pioniert in een kunstvorm die meer dan in Nederland in Frankrijk van zich doet spreken: Livres d’art, boeken als voorwerp van kunst. Deze uitgeverij, De Klaproos/Le Coquelicot, bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling, ‘Boeken in Beeld’, in het Princenhaags museum. Onder dezelfde titel als de tentoonstelling komt een bibliografie uit met een overzicht van alle uitgaven van De Klaproos sinds het oprichtingsjaar 1994.

In een bijdrage aan deze bibliografie positioneert een scribent De Klaproos, gedreven door Marja Scholtens, als volgt. ‘De Klaproos legt de nadruk op het handwerk en past daarmee binnen een groeiende beweging van kunstenaars die ‘craft’ essentieel vinden. De Klaproos heeft zich ontwikkeld van een pers voor eigen teksten bij eigen prenten, veelal gebaseerd op landschappelijke waarnemingen en in de natuur gevonden objecten, tot een literaire pers, met de nadruk op geïllustreerde vertalingen’. En verder: ‘De Klaproos/ Marja Scholtens heeft zich vanaf 2007 ook internationaal geroerd’,’met tweetalige uitgaven, in het Nederlands en Frans. Scholtens presenteert sindsdien haar werk niet alleen op de margedrukkersbeurs in Leiden of de Beurs van Kleine Uitgevers in Amsterdam, maar ook op Franse podia zoals de Salon d’Automne in het Grand Palais in Parijs en Livres à Voir in Arras. Haar boeken zijn niet alleen onderwerp geweest van beschouwingen in Nederlandse tijdschriften; ook Franse media hebben aandacht aan haar oeuvre besteed. In beide landen won zij prijzen voor haar werk en in beide landen zijn openbare verzamelingen waar het werk wordt bewaard.’

De tentoonstelling biedt een selectie uit het totale uitgebrachte œuvre: boeken, daaraan ontleende prenten en afzonderlijke gravures. Steeds gaat het om oplagen van beperkte omvang. Werk uit de begintijd alleen in het Nederlands is te zien, maar meertalige uitgaven vormen de hoofdmoot. Zo is daar Le Bestiaire (Het dierenboek) met gedichten van Apollinaire. Het door het Museum Meermanno verworven exemplaar daarvan is momenteel uitgeleend aan het J.Paul Getty Museum in Los Angeles voor de tentoonstelling The Book of Beasts: The Bestiary in the Medieval World. Eveneens moet genoemd worden À la mystérieuse/Aan jou die geheim blijft, met voor het eerst in het Nederlands vertaalde gedichten van Robert Desnos. Dit werk is met een Franse prijs bekroond. Bladen uit deze uitgave zijn ook in prentvorm te zien.

De kunstenaar zal tijdens de openingstijden van de expositie aanwezig zijn voor uitleg en toelichting. Voorts is er mogelijkheid boeken en prenten aan te schaffen.

Boeken in Beeld, tentoonstelling in het Princenhaags museum, Haagweg 334, 4813 XE Breda, dagelijks t/m 25 mei, 14.00-18.00 uur, donderdags 14.00-20.00 uur info@princenhaagsmuseum.nl. [l]