Ocrum Muziek Festival

BREDA - Vanaf 21 mei gaat het Ocrum Muziek Festival van start, georganiseerd door de Bredase celliste Monique Heidema. Vorig jaar organiseerde zij een eerste festival gewijd aan de muziek van Ludwig van Beethoven. Deze tweede editie van het Ocrum Muziek Festival bestaat geheel uit werken van Russische componisten.

Naast een aantal concerten door gerenommeerde musici is er een nieuw concours voor amateurmusici. Russische muziek biedt een schat aan variatie door de vaak melancholieke en nostalgische gevoelens van bevolking, de onderdrukking van regimes, het geloof en door de geweldige muziek- dans- en theater opleidingen in vooral Moskou en Petersburg.

Openingsconcert
Openingsconcert dinsdag 21 mei 20.00 uur. Dit openingsconcert heeft twee bijzonder kamermuziek composities op het programma staan. Het vijfde pianokwintet van Schostakovitch en het fenomenale werk voor zes strijkers van Tschaikowsky; Souvenir de Florence.Toelichting op dit programma wordt verzorgd door Thijs Bongers.

Concours
Woensdag 22 mei 12.30 uur, concours voor amateurmusici. Ieder die zelf muziek maakt weet hoe geweldig het is om een muziekstuk te kunnen spelen. Dit concours biedt de gelegenheid om te spelen voor een vakjury. Het concours is openbaar en gratis voor iedereen om bij te wonen.

Recital
Donderdag 23 mei 20.00 uur, recital door Monique Heidema, cello en André Telderman, piano. Sonate van Schostakovitch en Suite Italienne van Tschaikowsky. Na de pauze een aantal onbekende en korte werken van o.a. Cui, Arensky, Glière en Davidov. Toelichting op dit concert wordt verzorgd door Olga de Kort.

Concert
Vrijdag 24 om 20.00 uur, concert door leerlingen en docenten van Nieuwe Veste. Dit concert is gratis bij te wonen.

Masterclass
Zaterdag 25 mei 9.30 uur, Masterclass door Monique Heidema, docente aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam en Nieuwe Veste, en André Telderman. Zij vormen al jaren een duo en zijn tevens lid van het Indigo Piano Kwartet. Aan deze masterclass nemen amateur muziekbeoefenaars en studenten van conservatoria deel. Deze dag wordt besloten door een aantal deelnemers van de masterclass en winnaars van het concours van 22 mei, aanvang van dit concert is 16.00 uur.

Slotconcert
Zaterdag 25 mei 20.00 uur, slotconcert van het festival, verzorgd door het orkest van Nieuwe Veste, "De Camera". Vier jonge studenten van de talentopleidingen van Tilburg en Amsterdam zijn solist bij dit programma.

Kaarten
Voor de programmering van dit festival zie ook de website van Nieuwe Veste en de website van Monique Heidema, www.moniqueheidema.net/ocrummuziekfestival Kaarten zijn verkrijgbaar bij de online ticketverkoop van Nieuwe Veste/Ocrum Muziek Festival, en voor aanvang van het concert. Alle concerten vinden plaats in de concertzaal van Nieuwe Veste. [l]